Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prokletí básníci - Edgar Allan Poe , Charles Baudelaire

Prokletí básníci

Edgar Allan Poe = USA
Je tvůrcem moderního hororu, prozaik, básník, zakladatel detektivní novely a mistr krátké romantické a fantastické povídky.
• Havran – básnická skladba s tématem smrti mladé dívky ( v básni se objevuje refrén: „never more“ – nikdy více ).
• Jáma a kyvadlo, Zánik domu Usherů – hororové povídky, hrůzostrašné příběhy s motivy zániku a smrti
• Vraždy v ulici Morgue – detektivní povídka s postavou amatérského detektiva a jeho méně chápavého společníka

Charles Baudelaire = Francie
Básník, překladatel a kritik, jako první přeložil z angličtiny a zároveň pro Evropu objevil E. A. Poea. Celým svým životem i dílem byl proti měšťáctví. Důležitá byla pro jeho dílo cesta do Indie. Jako první se zabýval problematikou drog. Žil bohémským životem v Paříži, během krátké doby rozházel velké dědictví, osudový se pro něj stal velmi nešťastný milostný vztah k ženě.
Napsal lyrickou sbírku
• „Květy zla.“- Tato sbírka způsobila skandál, protože pobuřovala otevřenou výpovědí básníka, který neskrývá před čtenářem svůj milostný život. Je to lyrická intimní výpověď. Autor hledá krásu tam, kde jiní vidí zlo, ošklivost např. báseň Zdechlina - autor nachází krásu v rozkladu a hnilobě. Všude ve sbírce můžeme vnímat smrt.
• Malé básně v próze - Baudelaire přináší nevšední pohled na svět, rozvíjí myšlenky klasicismu. Autor hledá harmonii, čistotu v kontrastu se skutečným světem, touží po kráse a jejím pravdivém, citlivém vyjádření. Autorův cynismus a otevřenost pobuřovala měšťáky.

Žádné komentáře:

Okomentovat