Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway
Významný představitel americké „ztracené generace“ = skupina mladých prozaiků, která ve válce ztratila své někdejší iluze a hledá jistoty v lásce, životní odvaze a statečnosti.
Z vlastních zážitků z 1.sv. vytěžil román :

• Sbohem armádo - americký letec poručík Henry odešel dobrovolně bojovat na italskou frontu za svobodu a demokracii, brzy pochopil, že válka má jiné cíle, opustil frontu a přišel do neutrálního Švýcarska. Nesmyslnost války je zobrazena i v milostném příběhu Henryho a anglické ošetřovatelky Catherine, která umírá při porodu.
• Komu zvoní hrana - situováno do doby občanské války ve Španělsku, hrdina Robert Jordan, americký učitel španělštiny bojuje v řadách republikánu, během 3 dnů tvořících časové rozpětí románového děje, nalezne naplnění smyslu svého života v hlubokém milostném vztahu k Marii i v provedení odvážného bojového úkolu, který prospěje oddílu partyzánů – vyhodí do povětří most, sám je po akci zraněn a očekává smrt. Motto: z básně anglického básníka Johna Donna, poukazuje na smysl lidské sounáležitosti a odpovědnosti: „ Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva“.
• Stařec a moře: vynikající novela o sepětí člověka a přírody, o nezdolnosti lidského úsilí a odhodlání bojovat s osudem za každou cenu, starý kubánský rybář Santiago již přes 80dní neulovil jedinou rybu, vyplouvá na moře po dvoudenním vyčerpávajícím zápase přemůže obrovskou rybu. Při návratu je však napaden žraloky, do přístavu se Santiago vrací zcela vyčerpán z ohlodanou kostrou uloveného Merlina, i tak vzbudil úctu vesničanů

Hemingway byl mistrem dialogu, jeho dílo vyrůstá z osobního zážitku, vyžaduje vnímavého čtenáře, který domýšlí myšlenky hrdinů, jež se z autorského komentáře nedovíme. Hledá pravdu v člověku v mezních situacích.

Hemingwayův život: 1.sv. válka, občanská válka ve Španělsku 1936 – válečný korespondent, miloval lov, přírodu, propadl alkoholu, drogám, sebevražda ?

Žádné komentáře:

Okomentovat