Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Různé reakce na 2. světovou válku v dílech českých i světových spisovatelů.

Různé reakce na 2. světovou válku v dílech českých i světových spisovatelů.


2. světová válka ( 1939 – 1945 ), nejkrvavější válečný konflikt v dějinách lidstva.

2. světová válka začala v roce 1939 napadením Polska fašistickým Hitlerovým Německem. Tomu předcházel anšlus Rakouska a Mnichovská konference, která znamenala počátek rozbití Československa. To pak bylo Němci obsazeno 15. března 1939 a vznikl zde Protektorát Čechy a Morava. Pokračovalo obsazování Evropy německými fašisty, jehož spojenci byla fašistická Itálie a Japonsko. Napadením Sovětského svazu Německem začala Velká vlastenecká válka spojena s takovými událostmi jako je blokáda Leningradu nebo bitvou u Stalingradu, což byl konec mýtu o neporazitelnosti německé armády. Válka skončila v roce 1945 konečnou porážkou fašismu spojenci, tedy sovětskými, americkými a anglickými vojsky.

2. světová válka se stala hlavním tématem literárních děl.některá vznikala již v průběhu válečných let.

Joseph Heller
• Hlava XXII – jeho bezesporu nejlepší román, popisuje v něm pocity a zážitky z války, tímto přesným obrazem skutečnosti může teprve vyjít najevo absurdita lidského chování ( voják může být propuštěn z armády, je-li blázen; pozná-li, že je blázen, je vlastně normální, nemůže tedy být propuštěn z armády )
• Něco se stalo
• Gold za všechny peníze – hlavní postava Bruce Gold žije ve společnosti, v níž jsou stále bláznivější podmínky ( pořádek je vlastně chaos, normální je stav šílenství )

Žádné komentáře:

Okomentovat