Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Milan Kundera

Milan Kundera
Básník, prozaik, dramatik, muzikolog.
Dnes je znám ve světě především svým prozaickým dílem.
Poslední díla píše pouze francouzsky.
• Žert - román, hlavním hrdinou je Ludvík Jahn, je vyprávěn ve vzpomínkách. Ludvík je student, miluje Markétu, které pošle na brigádu pohled, kde napsal:
„Optimismus je opium lidstva,
zdravý duch páchne blbostí,
ať žije Trotský.“

Za tento žert byl vyloučen z fakulty, o což se postaral jeho bývalý kamarád Pavel Zemánek. Ludvíkův osud se změnil, čekala ho vojenská služba. Po několika letech se Ludvík setkává s redaktorkou Zemánkovou a rozhode se Zemánkovi pomstít, svede jeho ženu. Teprve potom zjišťuje, že Zemánkovi už spolu nežijí, pomsta vyjde naprázdno. Setkává se s Pavlem Zemánkem a zjišťuje, že ten je na výsluní. Zemánková z nešťastné lásky chce spáchat sebevraždu, ale místo analgetik si vezme projímadlo.
• Já, truchlivý Bůh - jedná se o hru, hl. hrdina se zamiluje do krásné studentky konzervatoře, ale ona jej odmítá, a proto přemluví svého invalidního přítele, a představí jej dívce coby dirigenta athénské opery. Dívka se do něj vášnivě zamiluje, otěhotní, dirigent odcestuje zpět do Athén. Po čase se narodí dítě – Achyles a dívka se rozhodne, že žádná láska už pro ni nebude existovat
• Nesnesitelná lehkost bytí - děj se odehrává v Československu a ve Švýcarsku. Je zde zachycen příchod vojsk Varšavské smlouvy. Hlavní postavou je chirurg Tomáš, jeho druhá žena servírka Tereza, přátelé Sabina a Franc. Tomáš s Terezou emigrovali do Švýcarska, Tomáš pracuje na klinice, ale Tereza se chce vrátit domů. Po návratu do ČSSR je Tomáš vyhozen z kliniky a pracuje jako umývač oken. Odstěhují se na venkov, kde Tomáš pracuje jako řidič v JZD a umírají při dopravní nehodě
• Falešný autostop
• Člověk, zahrada širá – básnická sbírka v duchu 50. let
• Monology ( s podtitulem Kniha o lásce ) – milostná poezie, v níž je erotika zobrazena ve své sladkosti i hořkosti
• Valčík na rozloučenou - (napsáno doma, vydáno v Torontu) - román zobrazuje život jako černou frašku plnou intrik, neuvěřitelných náhod a rozpačitých rozuzlení.
• Život je jinde (napsáno v Čechách, ale vydáno v exilu) - Neurotický chlapec Jaromil je po smrti otce v úzkostlivé péči matky, proto se utíká do světa básní. V souvislosti s událostmi v únoru 1948, opojen mocí, udává bratra své dívky, že chce emigrovat. Po činu prožívá nádherné pocity.
• Kniha smíchu a zapomnění - úvahy o hledám ztraceného mládí, smyslu života, životních hodnot.
• Nesmrtelnost - o složitostech současného světa, téma času, stárnutí, smrti a nesmrtelnosti

Žádné komentáře:

Okomentovat