Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Michal Viewegh

Michal Viewegh
Česká špička, jeho knížky lákají film, protože ten je pak kasovní trhák. Autor je učitelem češtiny, svou sečtělost dokládá užíváním citátů ve svých knížkách.
• Báječná léta pod psa jsou obrazem doby od 60. do konce 80. let minulého století a protože rodiče hlavního hrdiny Quida s režimem zcela nesouhlasili, dostávali to pěkně „vyžrat“. Tatínek – talentovaný inženýr nemá nárok na postup, nemůže vycestovat, nemůže dostat pořádné bydlení, a to vše jen proto, že odmítá vstoupit do strany, maminka nemůže hrát v divadle, protože se stýkají s nesprávnými lidmi. Mezitím vyrůstá jejich svérázný a geniální syn Quido, který je vlastně nejdřív neuvědoměle (recituje budovatelské básničky na komunistických schůzích) a pak uvědoměle( na maminčinu prosbu, že tatínka je třeba dostat s depresí, neboť si začal v dílně vyrábět rakev, si pořídí dítě) Řada komických i tragikomických scén popisovaných očima hlavního hrdiny příběh nadlehčuje.
• Výchova dívek v Čechách se už odehrává v době po revoluci, je to doba, v níž hlavní roli hrají prachy, ale tak nějak se ztrácí morálka. Bohatý podnikatel Král zasáhne do života rodiny mladého učitele, který vydal svou první knížku, byla úspěšná, a zaplatí mu nepředstavitelné peníze za „kurz tvůrčího psaní“ pro svou dceru, která v tom moři luxusu ztratila smysl života a přestala komunikovat se světem. Po překonání nejrůznějších překážek, kdy to chce vzdát, se mu to nakonec podaří. Vždy, když chce vycouvat, pan Král mu vrazí takovou sumu peněz, o kterých se učiteli může jen zdát, že znovu pokračuje. Dívka se do něho zamiluje, nebo ho snad spíš chce vlastnit, a zasahuje mu do života čím dál hlouběji. Přijde o ženu a dceru, Agátu však stejně nezíská, prostě ji najednou přestane bavit, lítá z extrému do extrému a nakonec spáchá sebevraždu. Učitel mezitím dopíše novou, zase velmi úspěšnou knihu, pořádá autogramiádu a tam se k němu přitočí dívka, negativ zemřelé Agáty, představí se jako Císařová a chce autogram Zanedlouho mu přijde obálka s pozváním k panu Císaři. Že by nový tvůrčí kurz psaní pro slečnu?

Posledním zfilmovaným dílem byl
• Román pro ženy. Dcera a matka měly stejného milence,
zatímco pro matku je to ten největší pitomec, pro dceru největší a romantická láska, protože ačkoli je samorost, dokáže jí dát víc, než stejně staří kluci.

Žádné komentáře:

Okomentovat