Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Technologický předpis pro provedení vnější kanalizace II

Provedení kanalizace

Kanalizace bude provedena z kameninových trub DN 300. Trouby se rozvezou podél trasy a uloží se na čistém srovnaném pruhu podél rýhy. Na dno rýhy se pak spouští – podle hmotnosti – ručně na lanech, delší a těžší autojeřábem (popř. zavěšené na lopatě rypadla). V zemině vytvoříme žlábek hluboký 50-150 mm, do kterého trouba plnou plochou dosedne. Pro hrdla trub v něm vytvoříme jamky.

Kanalizaci pokládáme od nejnižšího místa proti spádu. Trouby je potřeba po uložení v místech hrdel řádně utěsnit. K utěsnění se použije konopný impregnovaný provazec a pryžové těsnění.
Po dokončení pokládky a vizuální kontrole spojů se provede zkouška vodotěsnosti. Provádí se po úsecích mezi šachtami. Naplníme je vodou tak, aby u horní šachty bylo min. 50 cm vody nad potrubím, u dolní šachty max. 4m. Po 30 minut sledujeme stálost hladiny a event. průsaky. Zjištěné závady se opraví. Poté je možno kanalizaci zasypat. V místech, kde kanalizace prochází pod komunikací je vhodné potrubí obetonovat. Potrubí obsypáváme vždy ručně a to na výšku asi 200 mm nad vrchol potrubí jemným prosetým pískem. Poté je možno provést strojní zásyp materiálem uloženým vedle výkopu. Hutníme po vrstvách cca 30 cm.

Žádné komentáře:

Okomentovat