Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.Psychika Kafky byla ubíjena

1. . Psychika Kafky byla ubíjena Mnoho hlavních postav nemá příjmení, je tím jasně vyslovena všeobecná platnost zákonitostí Kafkova světa.
2. Filozof Kosík vyslovil přesvědčení, že „hlavním hrdinou“ Proměny není Řehoř, ale jeho sestra. V jejím chování totiž můžeme odhalit myšlenkovou rovinu 20. století: Kafkův geniální postřeh totiž spočívá v tom, že moderní svět pomalu odsouvá do pozadí a nahrazuje ji groteskním pojímáním reality.

Gustav Meyrink (1868-1932)
Vystihnul tajemnou atmosféru magické Prahy. Jeho původ jakoby předurčoval konflikty se společností (nemanželské dítě herečky a ministra), pohyboval se v pražských bankovních kruzích, ale zároveň provokoval svými aférami – sklon k mystice a orientálním vědám – zatčen. Jeho dílo má dvě základní polohy – mystická rovina a pak sarkasmus, ironie a groteskno. Má to svou logiku, vždyť sžíravá ironie a parodie hraničící s absurditou k literární Praze vždy patřily.
Golem – román situovaný do bizarního prostředí pražského ghetta, kde je nezřetelná hranice mezi snem a skutečností. vypravěč příběhu je na základě náhodné změny klobouku přenesen ve snu o několik desítek let zpět a prožívá během jediné noci část života rytce kamejí Pernatha. Tento umělec, který prodělal těžkou duševní nemoc, při níž ztratil paměť, se s pomocí mudrce Hillela prodírá spletí záhad a dobrodružství v pražském židovském městě.

Žádné komentáře:

Okomentovat