Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Svědek – méněcenností poznamenaný ...

Svědek – méněcenností poznamenaný a nemocný stařec Kvis je vědomým strůjcem zla, který v lidech rozpoutává temné pudy a vášně.
Rozhraní – román o vzniku románu. Spisovatel Jindra Aust je posedlý novým námětem a především svým literárním hrdinou hercem Habou. První rovinou jsou životopisné osudy Austovy, druhou fiktivní příběhy Habovy. Aust své životní zkušenosti, prožitky i to, co jen cítí jako ohrožení vlastního lidského a uměleckého vzestupu metamorfuje do osudů Habových. Avšak recipročně formováním Habova lidského i hereckého osudu poznává Aust hlouběji sám sebe, vnitřně se tím vychovává a osvobozuje.

11. Německy psaná literatura v českých zemích

Franz Kafka (1883-1924)
Potlačován komunisty ve výuce. Narodil se na Starém Městě. Po gymnáziu chtěl studovat práva, neboť Židé nemohli pracovat ve státním úřadu, pracoval v pojišťovně. Propukl u něj chrlení krve, následně tuberkulóza, umřel v rakouském léčebném ústavu. Za jeho života bylo vydáno jen několik povídek. Jeho přítel Max Brod, sám spisovatel, propagátor Janáčka, vydával díla po jeho smrti. V některých nedokončených románech musel určovat chronologii příběhu. Měl syna, o kterém nevěděl, ten ale v sedmi letech umřel.
1. Židovský rodokmen – výjimečné postavení mezi českou a německou komunitou.

Žádné komentáře:

Okomentovat