Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Věc Makropulos

Věc Makropulos – drama, jde o problém dlouhověkosti. Recept je spálen, protože herečka Elina Makr., která objevu využívala a procházela historií v mnoha podobách, je člověkem hluboce nešťastným, je unavená životem, vnitřně vyprahlá. Řeší se zde morálně etický problém. Je zde opět Čapkův námět odlidštění – herečka není schopna soucitu, je duševně odumřelá, téměř jako robot.
Krakatit – román, sugestivně řešen problém odpovědnosti člověka za důsledky zneužití vynálezu. Hrdinou je vědec ing. Prokop, který objeví třaskavinu, jež by byla schopna zničit svět. Je mu odcizena a on v hořečnaté cestě za ukradeným vynálezem prochází různým prostředím. Naráží jen na snahu vynález zneužít ve prospěch jedné ze skupin. Konec je téměř pohádkový, uštvaný a téměř zdecimovaný Prokop se potkává se staříkem, aby došel k humanistickému krédu, že je třeba dělat malé věci „dobré lidem“.
Válka s mloky – román s fejetonistickými rysy, i zde se setkáváme s převratným vynálezem, který vede ke zkáze, ale utopie jako celek je povýšena na důrazné varování před hrozícím nebezpečím fašismu. Dochází k objevu velice inteligentních mloků, kteří představují neobyčejně levnou pracovní sílu. Mloci však pomocí trhavin ukrajují lidem pevninu, aby získali svůj životní prostor. Končí objevem mloka ve vltavské vodě v Praze.

Žádné komentáře:

Okomentovat