Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Karel Čapek ( 1890 – 1938 )

Narodil se v Malých Svatoňovicích, o rok později se přestěhovali do Úpice. Studoval gymnasium v Hradci Králové, Brně a Praze, Filosofickou fakultu UK v Praze, Berlíně a Paříži. Byl výtvarným kritikem Národních listů, od roku 1921 redaktorem Lidových novin.
Odborný a částečně objektivní zájem proudil především z východu, proto bylo kolem Čapka přerušeno mlčení, jež způsobil především ministr V. Kopecký. Ten po roce 1948 zakázal nově ustanovenou společnost Bratří Čapků, Čapek se současně dostal na seznam nevhodných spisovatelů (tzv. Index).
V současnosti jsou za nejlepší monografické práce o Čapkovi považovány monografie I. Klímy – Karel Čapek, A. Matušky – Člověk proti zkáze, O. Králíka – První řada v díle Karla Čapka, M. Halíka – Karel Čapek. Život a dílo v datech...

1. Novinář, autor drobných prozaických útvarů
Má schopnost vnímat nejobyčejnější maličkosti kolem sebe a využívat je ke sdělení vážných společenských či filozofických problémů, napsat text pro potěšení samotné krásy věci. V těchto souvislostech byl Čapek mistrem zkratky a slovesné miniatury. Neodděloval ostře žurnalistickou tvorbu od románové či povídkové, svou tvorbou výrazně přispěl k rozvoji fejetonu, sloupku a causerie (vtipná zábavná literární èrta, úvaha)

Žádné komentáře:

Okomentovat