Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Čapkova filozofie a jeho „noetická“ (poznávací) trilogie. (nauka o podstatě,teorie poznání)

Pragmatismus – filosofický směr 20.stol., který se zrodil v USA. Zvláštní pojem pravdy, pravdivé je to, co se osvědčuje svými praktickými důsledky, neexistuje žádná absolutní pravda, ale je relativní.
Hordubal, Povětroň, Obyčejný život – dějově samostatné romány spojuje možnost poznání druhého člověka. (Povětroň – umírající člověk, jako jediný přežil pád letadla, je zcela bez dokumentů, jeptiška, jasnovidec a básník se pokoušejí o rekonstrukci jeho života. Vznikají tak tři příběhy, neboť každý vkládá do poznání druhého člověka něco ze své povahy a zkušeností.
Život a dílo skladatele Foltýna – nedokončené román. torzo (zlomek díla, vzniklý nedokončením, porušením)

4. Karel Čapek a varování před totalitou
Bílá nemoc – konflikt mezi doktorem Galénem, charakterním, přirozeně inteligentním a skromným člověkem, a diktátorem Maršálem, který má jasné rysy fašistického vůdce. Galén má lék proti smrtelné bílé nemoci a je ochoten ho poskytnout nemocnému diktátorovi jen za slib míru. Zápas doktora je tragický, protože tato snaha ho nutí porušovat příkaz lékařské etiky poskytnout pomoc každému, kdo ji potřebuje. Je ušlapán zfanatizovaným davem, když se blíží k cílu svého zápasu. Sebeušlechtilejší jedinec je slabý v boji proti organizovanému zločinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat