Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Advent – prostředí valašských Beskyd, ...

Advent – prostředí valašských Beskyd, děj je kompozičně zhuštěn do jedné noci. Trpící a obětavá Františka, která se provdala za staršího gazdu, vdovce, protože chce, aby její syn vyrůstal v dobrém rodinném prostředí, hledá svého syna. Nachází ho až po dlouhém hledání v seníku, ale současně se zde střetává s gazdou a Rozinou, k níž je zlý gazda vázán živočišným vztahem. Ve vzteku po nich hodí lucernu, oba milenci zahynou v požáru.
Roky v kruhu, Chudá přadlena, filmové adaptace – Advent, Vlčí jáma.

Václav Řezáč 1901-1956)
V. jm. Václav Voňavka, žil a pracoval jako úředník statistického úřadu v Praze, během války redaktorem LD, po válce redaktorem Práce. Byl ředitelem v nakladatelství Čs.spisovatel. Psal od dětské prózy až po psychologický a schématický román, vyznačuje se tím, že ukazuje prapříčiny psychické výjimečnosti a společenský dosah činů.
Kluci, hurá za ním, Poplach v Kovářské uličce – povinná četba
Černé světlo – psychologický román – mladík Karel Kukla, slaboch, jenž je pocitem méněcennosti hnán ke zlu. V dětství byl svědkem scény, kdy obyvatelé domu v čele s hromotluckým řezníkem pronásledují na dvoře potkana, kterého ubíjí. Kukla se zařekl, že se nikdy nesmí dostat do podobné situace, navíc ho tento zážitek zbavil navždy rovnováhy a vyvolal v něm úzkost před fyzickou silou. Sílu nahrazuje obelstíváním a pokrytectvím. Svým podlým a chladně kalkulovaným jednáním sám sebe vhání do obdobné pasti. Končí jako mrzák s dřevěnou nohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat