Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Žalář nejtemnější –

Žalář nejtemnější – vynikající psychologický román, ambiciózní bývalý policejní komisař Mach je vehnán do izolace nešťastným oslepnutím. Po svém oslepnutí nevěří, že jeho mladá žena nebude jeho tragédie zneužívat. Mučí jí proto chorobnou žárlivostí, až se jeho vztah rozpadne. Je to zarytý egocentrik, nesoucí svůj osud slepce, mučící svou ženu i sebe, odsoudil se totiž žít osamocen. Tím žalářem nejtemnějším není tedy jen jeho slepota a žárlivost, ale hlavně sobectví.
Podivné přátelství herce Jesenia – kombinace románu psychologického a divadelního, na pozadí sv. v. se odehrává příběh dvou herců, kteří jsou po umělecké stránce zcela kontrastními typy. Intelektuální a ukázněný Jiří Jesenius tvořící své postavy po pečlivém studiu lidských typů, živelný a vášnivý Jan Veselý, hraje intuitivně, bez připraveného studia, ale o to lépe. Je romanticky neklidný, neukázněný, přináší utrpení. Vzájemný vnitřní pocit přátelství a vědomí sounáležitosti jsou tak silné, že v době, kdy na frontě umírá Veselý po pokusu o vzpouru, zabraňuje osudné znamení sebevraždě Jesenia.
Zamřížované zrcadlo – jakási symbióza reportáže a umělecké prózy, v níž se zrcadlí příběhy tří vězňů a jednoho dozorce. Kniha je jakousi odpovědí na pochybnosti některých autorů, kteří zastávali názor, že tradiční román je již mrtev a že bude v plné míře zastoupen reportáží.

Žádné komentáře:

Okomentovat