Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Realismus 19. stol. ve světové a české literatuře

9. Realismus 19. stol. ve světové a české literatuře
=realis z francouzštiny – skutečný; vznik v pol 19. stol. Francie; kritický realismus (nedostatky ve společnosti); rozvoj kapitalismu a průmyslové výroby v Evropě, důvěra rozumu (Charles Darwin -> Naturalismus – příroda = člověk – bio. bytost zmítaná pudy)
- mimo literatury i v malířství a stavitelství (Heónere Daumiér, K. Purkyně, J. Mánes); opera Carmen; Verdi
- znaky v liter.: typický jedinec se znaky celé skupiny, vyvíjí se charakter, autor je nad věcí (er forma), podrobný popis prostředí
- Světový realismus
o Francie
 Honoré de Balzac – psal protože aby splatil dluhy z podnikání; „Lidská komedie“ („Otec Goriot“ – bohatství dcerám, které se na něho vykašlou; „Ztracené iluze“ – protiklady neúspěchu poctivce a úspěchu prohnaného, který jde přes mrtvoly; „Lesk a bída kurtizán“ – vztahy společenských špiček a podsvětí; „Evženie Grandetová“ – otec brání ve sňatku své dcery aby nemusel dát věno). Přesný popis postav a prostředí, nevyhýbal se žádnému druhu postav.
 Gustav Flaubert – psycho. prvky v díle „Paní Bováriová“ (pokrytectví v manželství – opustí ji milenci a ona se v dluzích otráví jedem na krysy; z mrav. d. zakázáno)
 Alexandr Dumas ml. – „Dáma s Kaméliemi“ (šlapka a ml. muž z dobré rodiny, šlapka umírá na TBC)
 Naturalismus
• Émile Zola – zakladatel Fr. naturalistické školy „Zabiják“ (román o alkoholu – delirium tremens; dělník závislý na alkoholu, halucinace, deprese – poslední stádium); „Nana“ (volné pokračování Zabijáka; prostitutka ve vyšších kruzích)
• Quy de Maupassant – „Kulička“ (novela; odehrává se za prusko-francouzské války ve Normandii; skupina cestujících chce z obsazeného města, prostitutka pod nátlakem cestujících s pruským důstojníkem, potom jí pohrdají)

Žádné komentáře:

Okomentovat