Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Romantismus jako umělecká metoda a životní postoj

8. Romantismus jako umělecká metoda a životní postoj
=1. pol. 19. stol., doznívání Fr. buržoazní revoluce (nespokojenost ze situace, jako vždy po revoluci, rozpor mezi skutečností a představami), nástup kapitalismu, sentiment, hledání svobody a snů, které nelze najít; hrdina většinou=autor; znaky: cit (sentiment nad rozumem), subjektivní pohled na svět, individualismus (výjimečný jedinec ve výjimečných situacích), romantický hrdina (osamělý, rozháraný, uvědom. rozdíl mezi snem a skutečností), zájem o cestování a historii
- Romantismus v české literatuře – pokrač. vlasteneckých a národních snah, špatná spol. situace, generace 30. let usiluje o vytvoření liter. odpovíd. nynějším potřebám národa
o K. H. Mácha – nejvýzn. básník č. romantismu; moderní č. poezie; umírá 1836 (1939 ostatky na Vyšehrad); „Máj“ (lyrickoepická skl.; 4 zpěvy; krajina kolem Doks); póza „Cikáni“ (Kokořínské údolí, vyděděnci); „Obrazy ze života mého“; „Pouť Krkonošská“; „Márynka“ (kontrast krása, hrubé prostředí)
o K. J. Erben (1811-?) – archivář v Praze, zájem o lid. tvorbu a lid. mýty; „Kytice“ (15 balad); „Prostonárodní české písně a říkadla“; „Hrnečku, vař“ (soubor českých národních pohádek)
o K. Sabina – práskač, donašeč; Oživené hroby (z vlastních zkušeností, románový deník z vězení); Úvod povahopisný (kladná kritická studie o Máchovi); libreta k operám „Prodané nevěstě“, „Braniboři v Čechách“ (Smetana)
- Anglie
o George Gordom Byron – romantický bouřlivák dílem i životem, opustil rodinu a zemřel v Řecku na mor – „Childe Haroldova pouť“ (rozsáhlý epos s autobiogr. prvky, píše o slavné minulosti zemí); „Korzár“, „Lara“ (revoltující hrdinové)
o Water Scott – sběratel lidových balad, psal historické romány z dějin Anglie; „Ivanhoe“ (konec 12. stol., rytířská tematika a souboje)
o Percy Bysshe Shelly – „Odpoutaný Prométheus“ (osvobození člověka; téma z antického mýtu)

Žádné komentáře:

Okomentovat