Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VÝCHOVA SKRZE SPORT, VÝCHOVNÁ ÚLOHA TRENÉRA 3.

VÝCHOVA SKRZE SPORT, VÝCHOVNÁ ÚLOHA TRENÉRA 3.

Komunikace mezi sportovci
Všichni víme, že komunikace je v každé oblasti důležitá, ale někdy zjišťujeme, že ani nevíme, jak komunikovat nebo naopak zjistíme, že to co jsme řekli, bylo pochopeno nesprávně. Bez autentické komunikace se pravdivé vztahy nevytvoří.
„Můžeme hrát spoustu let s lidmi, s kterými nebudeme mít nikdy autentické vztahy. Nakonec mít krásné hluboké vztahy je velká výhra pro každého člověka. Kde se hráči opravdu dobře znají se svými přednostmi i chybami, tam se často i vzájemně přijímají.“

Aby se sportovci stávali „vnitřně svobodnými“ musí překonat určitá stadia:
- „shodit“ masku, která nás často brzdí
- mít v úctě každého hráče(i s odlišnými postoji a názory)
- snaha o otevřené upřímné vztahy se všemi

Jde tedy o komunikaci, ve které se učíme především naslouchat, abychom pochopili význam toho, co mi druhý říká. Ve skupině se mladí sportovci často setkávají s růzností názorů, které často až do té chvíle nepoznali. Konfrontovat se s druhými /vrstevníky/ je zvlášť v dospívajícím věku velmi obohacující. Často znají, co říkají doma rodiče nebo učitelé ve škole, ale při tréninku poznávají i názory a postřehy svých kamarádů či trenérů, které jsou pro ně často „novým objevem“.

Zvlášť pokud na hřišti tráví hodně času. Hráči se ovlivňují navzájem. V kolektivním sportu pak sportovci sdílejí často podobné sny, strachy, obavy či naděje. Konkrétně ve vztazích skupiny se prohlubuje: přátelství, odpuštění a spolupráce.


Článek podporuje:
brankářské masky, hokejové lapačky, betony

Žádné komentáře:

Okomentovat