Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8. Drama 70. – 80. léta

8. Drama 70. – 80. léta
oficiální
- je poznamenané „normalizací“
- množství autorů nemůže publikovat, někteří jsou ve vězení a jiní nuceni emigrovat
- poznamenáno normalizací, hodnotnější hry psal Oldřich DANĚK - režisér, dramaturg, scénárista, prozaik a dramatik, nacházel náměty pro své hry v historii, ale tato historická látka mu slouží jako paralela se současným světem. Jeho hry především v 70. – 80. letech měly výrazný vliv svým podobenstvím .
Hry : „Dva na koni, jeden na oslu“ - Jde o disharmonii mezi morálkou jednotlivce a morálkou společnosti. postavy se dostávají do mezních situací, kde dochází ke střetu jejich morálních postojů. Autor jasně stojí na straně čestnosti a pravdy. Tato komedie se odehrává zřejmě v 15. století. Jde o příběh tří žoldnéřů (Zajíc, Hřbet, Svatý), kteří podlehli iluzím o výhodách žoldnéřů. Během putování světem konstatují, že se nechávají najmout lidmi, kteří neslouží dobré věci. Cestují na dvou koních a oslovi až do Čech, kde se dozvídají, že kraj už dlouho sužuje „Krvavá banda“ (lupiči). Chtějí tu bandu odhalit a zajmout, ale nakonec se všechno obrátí proti nim a jsou obvinění, že jsou lupiči. Podaří se jim uprchnout a odjíždí do světa. Zjišťují, že lidé jsou proradní.
„Vévodkyně valdštejnských vojsk“ - Příběh se odehrává během třicetileté války. Jsou zde otázky války a míru, lásky a zrady, života a zmaru, ... Snaží se postihnout příčiny války, neštěstí a zkázy na osudu Valdštejna (bezohledného dobrodruha posedlého vidinou moci) a skupině jeho lancknechtů a markytánek. Hra začíná i končí zavražděním Valdštejna. Celým dějem provází reálného Valdštejna jeho duch, který ironicky konfrontuje skutečnost s minulostí. „Jak je snadné vládnout“ atd.
- Jiří ŠOTOLA – dramatik, historické náměty, komedie „Možná je na střeše kůň“ „Cesta Karla IV. do Francie a zpět“
- Karel STEIGERWALD – „Neapolská choroba“ - hra s prvky grotesky o nebezpečí totality
- Jiří HUBÁČ – televizní inscenace „Nezralé maliny“ „Ikarův pád“
- Daniela FISCHEROVÁ – „Hodina mezi psem a vlkem“ (o Villonovi = undergroundový básník)
- vliv Československé televize v oblasti dramatické tvorby – množství seriálů, nejúspěšnější tvůrce Jaroslav DIETL – „Nemocnice na kraji města“ „Nejmladší z rodu Hamrů“

Žádné komentáře:

Okomentovat