Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vojna a mír

- Vojna a mír – (1865 – je to rozsáhlá románová epopej (4 díly), v níž na pozadí rozhodujících historických událostí představil Tolstoj život soudobé ruské společnosti. Z bohaté galerie postav vystupují do popředí rodiny Bolkonských a Rostovovů. Přední mužští hrdinové Andrej Bolkonskij a Pierre Bezuchov jsou povahy do značné míry protikladné: Bolkonskij je člověk energický, střízlivý, Bezuchov idealistický snílek, zaujatý otázkami pravdy a smyslu života. Z ženských postav je s porozuměním pro ženskou psychologii prokreslena zejména Nataša Rostovová nevěsta, která se nakonec provdá za Bezuchova.)
- Anna Kareninová – (Láska vdané ženy, není šťastná. Zamiluje se do Grónského muže a pak se zabije.)
- Vzkříšení – (Kníže Nechudov – svědek soudu s prostitutkou. Ona je na Sibiři, on zpytuje svědomí a nakonec s ní odjede na Sibiř. Trest je Káti zmírněn na vyhnanství a nakonec vede život s vězněm.)
- Vláda tmy
- Živá mrtvola
- Kreutzerova sonáta

Henryk Sienkiewicz
(1846 – 1916). Nositel Nobelovy ceny za literaturu. Pocházel z polské šlechtické statkářské rodiny. Vystudoval práva, lékařství, jazyky. Věnoval se novinářství. Byl veřejně činný spisovatel. Cestoval po Evropě, Americe a Africe. Zemřel ve Švýcarsku.
Díla:
- Ohněm a mečem, Potopa, Pan Wolodyjowski – (trilogie;Boje Poláků proti ukrajinským kozákům v 17. stol. Milostný motiv: tragická láska Zbyška z Bogdanče k Danušce, dceři Jurandaze Spychova.)
- Křižáci – (boje Poláků proti německým křižákům.)
- Quo vadis – (ze starověkého Říma, vláda Neronova, pronásledování křesťanů.)

Žádné komentáře:

Okomentovat