Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Fjodor Michajlovič Dostojevskij

(1821 – 1881). Zakladatel moderního románu. Román je psychologický. Vnitřní prožíváni postav, kompozice románu je promyšlená, zpomalovací efekt děje. Své postavy v krizových situacích, zachytil rychlost času, používá vnitřní monologii.
Narodil se v Moskvě, otec byl vojenský lékař. Většinu dětství strávil v nemocnici u otce. Studoval hlavně inženýrský institut v Praze, ale věnoval se literatuře. Na jeho život mělo vliv přátelství s kritikem Bělinskim a básníkem Někrasovem. Představovali si ho za Gogola. Byl okouzlen romantismem. Přeložil Hugův Chrám v Paříži. Další dílo Evženie Grandetová a dílo Charlese Dickense. Byl členem kroužku Petrašenského. Byl odsouzen k trestu smrti. V poslední chvíli byl trest změněn. Odcestoval na Sibiř. Tam byl 9 ve vyhnanství a potom na vojenské službě. Po návratu založil literární časopisy Vremja a Epocha. Tlumočil tam své názory a byl zastánce Počvenictví.
Díla:
- Chudí lidé – (román v dopisech. Představitel naturální školy – Gogol, Turgeněv, Tolstoj. Vychází z fyziologických črt. Život městské spodiny.)
- Dvojník – (novela o psychicky narušené osobě.)
- Bílé noci – (povídka)
- Zápisky z mrtvého domu – (o lidech ze Sibiřského vyhnanství.)
- Ponížení a uražení – (román podle vzoru Gogola.)
- Hráč – (novela. Člověk propadlý hráčské vášni.)

Žádné komentáře:

Okomentovat