Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hudební výchova


Hudební výchova


Hudba je určitým druhem emotivního jazyka, který může změnit náladu člověka, posílit jeho vitalitu, je zdrojem uspokojení a potěšení. ( Pavel Jurkovič)

Hudba a zpěv přinášejí často i psychickou úlevu. Hudba rozvíjí poznávací schopnosti a inteligenci, citlivost a tvůrčí činnost. Učí člověka lepšímu pochopení vlastního života, komunikaci s okolím, spoluvytváří vztahy.

Situace: Mám jet s 10-ti člennou skupinou mladých „slečen“ do přírody. Děvčata mají 13-14 let. Mají rády tanec, sport, jsou rády v přírodě, ale dlouhé tůry je nelákají. Ony se mezi sebou neznají (znám je všechny jen já ). Jedou spolu na 7 dní o letních prázdninách na chalupu do lesa.

Cíl výchovný: budování týmu ( blízké osobní vztahy, přátelství), využití nadání ke svému prospěchu a prospěchu druhých, kritické myšlení

Chceme to předem nějak motivovat hrou? Když ano:
Obecný cíl hry: Během pobytu budou mít za úkol získat 5 zlatých klíčů, protože jen těmi se budou moci dostat do pěti komnat, které jim odkryjí jedno krásné tajemství.
Jaké?

Program: Každý klíč představuje jednu oblast (činnost), ve které se budou cvičit či vzdělávat, překonávat sami sebe.
Činnosti: - esteticko-výtvarná - sportovní - hudební - dramatická - společensko-vědní (poznávání krás okolí, lidí…)

Na každý den je naplánovaná jedna oblast – což znamená jeden klíč (pokud se budou trochu snažit) Třetí den bude v programu část hudební (na 3 hodiny)

Jak ji připravíte, abyste nadchly účastnice pro umění naslouchat tichu i hudbě, dozvědět se „něco“víc z oblasti hudby…
Pomůcky, které máte k dispozici: CD-ROM Skladatelé světové hudby (různé informace o skladatelích, hud.soutěže..), CD všech významných skladatelů, CD Pop Classics, kytara, zpěvníky, kazeťák, kniha Muzikoterapie…+ dvě další potřeby, které si můžete přivést.

Žádné komentáře:

Okomentovat