Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tým


Tým


Co je tým:
Tým je malá skupina lidí se vzájemně se doplňujícími dovednostmi, kteří jsou oddáni společnému účelu, pracovním cílům a přístupu k práci, za níž jsou vzájemně odpovědni.

Pozitiva a negativa týmové práce
Práce jedince má své pozitivní i negativní stránky. Na jedné straně umožňuje úplnou svobodu v rozhodování a vyhýbá se konfrontaci. Na druhé straně právě kvůli těmto důvodům riskuje, že bude chybovat, protože mu chybí možnost konfrontace, sdílení a rozboru s ostatními.

V týmové práci má každý ze členů určitý potenciál znalostí a dovedností, které dává při týmové práci k dispozici. Svůj potenciál však zároveň zvyšuje tím, že je v kontaktu s ostatními členy týmu a neustále se učí jeden od druhého. Tím, že se spojí potenciál všech členů, získáme podstatně větší zdroje a možnosti pro vyřešení problému, větší objektivnost, než kdyby daný úkol řešil každý z pracovníků sám, nezávisle na ostatních.

Ve většině případů je výsledek týmu lepší než výsledek toho nejlepšího jednotlivce. Jsou ovšem případy, kdy tomu tak není. Pak nezbývá zjistit, proč tým nepodal očekávaný výkon. Velmi často se prokáže, že členové skupiny spolu nedokázali efektivně komunikovat, docházelo například k rivalitě nebo výměna názorů byla natolik zdlouhavá, že se tým rozhodl přistoupit na kompromis, který nebyl optimálním řešením.

Žádné komentáře:

Okomentovat