Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Anglická renesance

ANGLICKÁ RENESANCE

William Shakespeare
(1564-1616)
Narodil se ve Stratfordu nad Avonou. Otec byl rukavičkář. V 18letech se oženil. Není známo kde a jak dlouho studoval. Několik let o něm nejsou informace. Později se objevil v Londýně jako herec a později spolumajitel divadla The Globe (zeměkoule).
Na stáří se vrátil do Stratfordu. Občas se objevují pochybnosti o autorství jeho her, ale nikde nelze najít žádné důkazy.
V tehdejším Alžbětinském divadle se hrálo na scéně, která nebyla vyvýšená, diváci byli těsně vedle scény, nepoužívaly se kulisy jenom minimum pomůcek (např. trůn, stůl, meče) Každé jednání uváděl herec, který říkal nebo měl napsané kde se děj odehrává.

Psal tragedie i komedie a romány na historické náměty, buď z anglických nebo z antických dějin.
Nejznámější tragedie
Romeo a julie
Znepřátelené rody jsou Montekové (Romeo) a Capuleti (Julie). Romeo a Julie se milují, tajně se vezmou. Romeo v souboji pomstí svého přítele a zabije Julietinýho bratrance. Musí uprchnout. Julie vypije nápoj po kterém vypadá jako mrtvá. Romeo nezná pravdu zabije se a Julie také.

Hamlet
Tragedie muže, který má pomstít vraždu svého otce, ale nemůže se k tomu odhodlat dokud nemá jistotu. Hamlet předstírá že je blázen nešťastnou náhodou zabije otce své lásky Ofélie. Během divadelního představení získá jistotu, že jeho strýc jeho otce zabil.
V závěrečné scéně souboje zemřou všichni zůčastněni.
Othello
Je velitel Benátské armády, jeho žena Desdemona odmítne Jaga. Ten se jí pomstí tím že ji nařkne z nevěry. Othello uvěří a Desdemonu zabije (uškrtí), když se dozví pravdu spáchá sebevraždu.

Tragedie na motivy z Anglických dějin:
Richard II., Richard III., Jindřich IV., Jindřich V., Jindřich VI., Jindřich VIII., Král Lear, Machbeth

Král Lear – Pozdě pozná, že ublížil jediné dceři, která ho měla ráda
Machbeth – Tragédie ctižádostivce, který chce vraždami získat trůn. (pohnul se Šervůtskej les)

Hry na Antické motivy:
Antonius a Kleopatra – Oba pro lásku zapomenou na své povinnosti vladařské a vojenské.
Julius Ceasar – Brutus se rozhoduje k vraždě, aby zachránil Staré zásady římské.
Koristanus

Veselo hry:
Zkrocení zlé ženy – Hubatá Kateřina se podle otcova příkazu musí vdát první. Na konec se najde ženich, který ji zkrotí hlavně tím, že je poznat že jí má rád a že mu nejde o věno. Na konec se ukáže že mladší sestra Bianka jenom předstírala, že je tichá a milá.

Veselé paničky Windsorské – hlavní postavou je Falstaf, který představuje muže, který umí užívat života, dobré jídlo, pití, ženy. Je vtipný znalec života.

Sen noci svatojánské – V kouzelné noci se v lese dostanou pod moc, čár a kouzel 3 páry. Nejprve se promíchají, ale nakonec se ti kteří se milují dostanou k sobě.

Kupec Benátský – Bohatý žid poskytl vysokou půjčku pokud nebude splacena může si vyříznout 1 lybru masa z těla dlužníka. Moudrý soud rozhodne, že se nesmí prolít ani kapka krve.

Thomas More

UTOPIE
Popsal zde vymyšlený ostrov na kterém žije dokonalá společnost. Všichni pracují společně, všichni se mají dobře volný čas věnují kultuře. Není zde náboženská nesnášenlivost.

Francis Bacon

NOVÁ ATLANTIDA
Popsal ostrovní říše ve které vládnou vědci a proto je zde všechno řízeno dobře a spravedlivě. Byl to i významný vědec a filozof. Formuloval nový vědecký způsob poznání (nejprve sesbírat množství jevů a na jejich základě vytvářet teorie).

Geoffrey Chaucer (ŽOFRY ČOSR)
Vrstevník Boccacciova a napsal i podobné dílo:
CANTERBURSKÉ POVÍDKY - Do rámce poutníků, kteří putují do Canterbury a čas si krátí vypravováním zasadil vtipné příběhy, pohádky, lidová vyprávění, milostné historky. (Žena vypráví o svých 5 manželích)

Žádné komentáře:

Okomentovat