Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literatura doby klasicismu, osvícenství a preromantismu 1.

Literatura doby klasicismu, osvícenství a preromantismu

Vzniká v 17stol. ve Francii za vlády Ludvíka XIV. Dochází ke změně chápání života. Bůh je odsunut z normálního života a řídí pouze duševní stránku člověka. Na zemi převládá názor, že lidský rozum může všechno řídit. Panovníci získávají postavení ve kterém jakékoliv jejich rozhodnutí je zákonem (absolutistická vláda). Všude vládne autorita. Umění se snaží být přesné a dokonalé. (Obrazy připomínají fotografie) V literatuře se žánry rozdělily na:
1)Vysoké – óda, epos a tragedie – náměty si směly brát pouze ze šlechtického prostředí nebo z antiky.
2)Nízké – komedie, bajka a satiry – náměty mohly být ze současného života. Vzorem byla antika.

Tragedie – měla povinně zachovat antické pravidlo 3 jednot (místa, času a děje), ale vrcholná díla klasicismu je vždy porušovala pokud měla být životná. Aristotelova zásada.

Francie
PIERRE CORNEILLE (Kornej)
Cid
Zpracoval motiv rytířského eposu. Tragedie je v rozporu mezi povinností a láskou, které přináší hlavním postavám utrpení.Rytíř Rodrigo miluje Chinému, ona jeho, ale když v souboji zabije jeho otce, musí se oba lásky vzdát. Nakonec král rozhodne, aby odložili povinnosti k rodině a aby láska zvítězila.

JEAN RACINE (Rasén)
Nejvýznamnější autor tragédií, většinou na antické motivy.
Faidra
Příběh z antické mytologie. Faidra se zamiluje do nevhodného syna, ten ji odmítne, proto ho před manželem nařkne ze stejné věci, otec syna zavrhne, ten zemře a Faidra hnaná výčitkami se přizná a spáchá sebevraždu.

Komedie
Moliére (1622-1673)
Vlastním jménem JEAN – BAPTISTE POQUELIN, vážená rodina, otec královský čalouník, syn 13let u kočovné společnosti, herec, režisér, dramaturg i dramatik, pak Paříž, královské divadlo, zemřel na jevišti, proklet církvi.
33 her, dodnes se hrají jeho mravoličné komedie, využíval tradice lidových frašek.
Lakomec
Pro peníze je HARPAGON ochoten udělat cokoliv. Synův sluha ukryje peníze a pak Harpagon výměnou za ně splní přání svých dětí.
Tartuffe
Falešný svatý muž vede bohatého měšťana k asketickému životu. Sám mu svádí ženu a vyláká z něho majetek. Král vše uspořádá.
Zdravý nemocný
Otec chce provdat dceru za falešného lékaře, jen aby měl léčení zadarmo.
Škola žen
Bohatý měšťan si 13let vychovává chudou schovanku ženu, ta se vzbouří (Moliér byl obviněn z nemorálnosti)
Misantrop, Škola manželů, Don Juan aneb kamenná hostina

Žádné komentáře:

Okomentovat