Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Realistická literatura 9/10

Zikmund Winter
prozaik, působil jako středoškolský profesor historie a archivář. Ve své tvorbě se věnoval zejména období 16. a 17. století. Byl autorem kratších próz a jediného románu, v nichž hojně využíval archaismů.
Rozina sebranec – rozsáhlejší novelistická próza.
Mistr Kampanus – román zachycující konflikt jedince a doby poznamenané politickým převratem. Podává barvitý obraz poměrů na pražské univerzitě kolem roku 1620 a líčí osudy Jana Kampana Vodňanského, rektora univerzity.

Václav Beneš Třebízský –
katolický kněz. Oblíben u lidových čtenářských vrstev. Věnoval se historickým povídkám a románům. Jeho dílo je blízké starší sentimentální próze. Vyznívá silnou citlivostí. V červáncích kalicha, V záři kalicha, Pobělohorské elegie, Pod doškovými střechami – povídkové cykly z doby husitské, josefinské a napoleonské.
Královna Dagmar – román o dceři Přemysla Otakara I.
Bludné duše – román zobrazující selské povstání v autorově rodném kraji za doby josefinské.

Venkovská próza

Karel Václav Rais – narodil se v rodině rolníka a tkalce z Lázní Bělohrad. Pracoval jako učitel v Trhové Kamenici, na Hlinecku a v Praze. Měl rád rodný kraj, kam se stále vracel. Ve svých povídkách zobrazil rozkládající se rodinné svazky, spory dětí s rodiči, moc peněz, touhu po „panském“ životě a osudy těch, který se nemohou bránit – dětí a starých lidí. Potměchuť, Horské kořeny, Výminkáři, Rodiče a děti - povídkové sbírky, jejichž hlavní tematickou osnovu tvoří obraz rozkladu generačních vztahů ve vesnickém prostředí.
Kalibův zločin – román naturalisticky zachycuje tragédii rozvráceného manželství. Příběh Vojty Kaliby, jenž je uštván ženou a tchýní. Dopouští se přestupku, je odsouzen. Při návratu z vězení pozná, že jeho láska k ženě není opětována, že ani dítě není jeho a v rozrušení spáchá zločin – zabije svou ženu a sám rovněž umírá.
Zapadlí vlastenci – idylické románové ztvárnění obrozenského úsilí českých učitelů.
Západ – románová kronika sledující závěr života venkovského faráře a jeho ušlechtilého působení mezi chudým venkovským lidem.



Antal Stašek
advokát, otec Ivana Olbrachta.
Blouznivci našich hor – povídkový cyklus z Podkrkonoší zobrazuje život lidu ovlivněného duchařstvím mísí problematiku sociální a národnostní.
O ševci Matoušovi a jeho přátelích – román zobrazující rok 1848 a 50.léta 19.století s ústřední postavou Matouše Štěpánka, bouřliváka, snícího o lepším životě.
V temných vírech – román o sociálním a národním útlaku dělníků německými továrníky na severu Čech.

Tereza Nováková
pocházela z pražské poloněmecké rodiny. Znalost cizích jazyků ji umožňovala seznámit se s evropskými literaturami. Po svatbě se odstěhovala do Litomyšle, která pro ni znamenala poznání národního ducha, psaní národopisných studií, ale také proniknout do ženského hnutí. Po návratu do Prahy vydává časopis Ženský svět. Kruté tragédie ve vlastní rodině ji učinily vnímavou pro cizí bolest.
Maloměstský román – vylíčení životních osudů Havlíčkovy dcery Zdeňky, hrdinčin citový život se podřizuje prospěšnosti národu.

Žádné komentáře:

Okomentovat