Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Realistická literatura 8/10

Na pomezí realismu a romantismu
Božena Němcová
narodila se ve Vídni. Dětství prožila v rodině Panklových v Ratibořicích. Nejvíce ji ovlivnila babička Magdalena Novotná. Ve svých 10-ti letech byla dána na vychování do zámečku v Chvalkovicích, kde se seznámila s literaturou a uměním. V 17-ti letech byla provdána za úředníka Josefa Němce, s nímž se kvůli jeho zaměstnání mnohokrát stěhovala (Praha, Chodsko, Litomyšl, Slovensko). Měla 4 děti (Hynka, Karla, Theodora a Jaroslava). Za svých pobytů v Praze se stýkala s vlastenecky smýšlejícími vzdělanci a literáty. Existenční situace rodiny nebyla dobrá, častá byla období, kdy trpěli bídou. V manželství nebyla nikdy šťastná, obrovskou bolest prožívala při ztrátě svého nadaného syna Hynka.
Národní báchorky a pověsti, Slovenské pohádky a pověsti – sběratelské soubory pohádek, které autorka proměnila dle vlastních představ.
Pohorská vesnice – sociálně-utopické dílo o lidumilné šlechtě, tezový román, idealizovaná vesnice, má didaktický charakter.
V zámku a podzámčí – konfrontace života pánů a lidí v podzámčí.
Divá Bára – venkovská povídka o dívce, jež překoná strach a pověry, aby pomohla své přítelkyni od nemilého nápadníka.
Dobrý člověk – povídka o ideální lidskosti a dobrotě.
Babička povídka, obraz ze života. Rozsáhlá povídka čerpající ze vzpomínek na babičku, která tráví poslední léta svého života na Starém bělidle a stará se v rodině své dcery o vnoučata (Jana, Vilímka, Barunku a Adélku). Kniha zachycuje jeden rok venkovského života se všemi povinnostmi a radostmi, všedními i svátečními událostmi. Děj nemá souvislou linii, jde spíše o zachycení jednotlivých obrazů, jak zní i podtitul (Obrazy venkovského života). Babička je zidealizovanou postavou.

K.J Erben

Historická próza
Alois Jirásek –
pocházel z Hronova, po studiích se stal středoškolským profesorem (působil v Litomyšli a v Praze). V roce 1917 podepsal květnový Manifest, v němž se čeští spisovatelé přidali k těm, kteří bojovali za samostatný stát. Obdivoval historii, zaměřoval se na dobu husitskou a pobělohorskou.
Staré pověsti české – vychází z Kosmovy a Dalimilovy kroniky, zpracovává naše nejstarší dějiny.

Trilogie Mezi proudy, trilogie Proti všem a trilogie Bratrstvo – rozměrné romány zobrazující dobu husitského hnutí od jeho počátku až po porážku a vyhasínání.
Skály, Psohlavci, Skaláci – romány z doby pobělohorské, selské rebelie.
Temno – román je širokým obrazem období protireformace, v níž hráli hlavní roli jezuité a cizí katolická šlechta.
F. L. Věk – pětidílný román z NO.
Filozofská historie – povídka, studentská idylka z litomyšlského prostředí s výstižně prokreslenými typy studentů.
Jan Hus, Jan Žižka, Jan Roháč – dramatická trilogie také z husitského období.
Lucerna – pohádková hra, má vlastenecký charakter.

Žádné komentáře:

Okomentovat