Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Španělská renesance

ŠPANĚLSKÁ RENESANCE
Miguel de Cervantes – (Servantes)
Pocházel ze zchudlé zemanské rodiny. Následkem zranění v námořní bitvě u Lepanta mu
ochrnula levá ruka. Při návratu do Španělska byl zajat piráty, z berberského otroctví se vrátil po 5letech. Působil jako zásobovací komisař armády a výběrčí daní. Dvakrát byl uvězněn pro dluhy.

Díla:
Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha
Chudý šlechtič čte rytířské romány rozhodne se chovat stejně jako rytíři. Má koně Rosinantu a sluhu Sancha Panzu (je tlustý). Jeho rytířské skutky se většinou obrátí proti němu je v nich směšný. Autor vlastně říká, že v jeho době už rytířské ideály jsou minulostí, že se přežily. Motivy z této knihy často zpacovávají i další autoři např. V. Dyk ve hře Zmoudření Dona Quijote

Lope de Vega
Nejvýznamnější autor divadelních her patří do zlatého pokladu dramatiky.

Fuenta ovejuna (ovčí pramen)
První drama ve kterém vystupuje lid jako hlavní hrdina, ubrání se proti bezpráví. Vesničané jsou sužování pánem, který si násilím bere jejich dcery. Postížený starostu (znásilnil mu dceru) zabije pána a při výšetřování celá vesnice bere vinu na sebe.

Tirso de Molina - Sevillský svůdce aneb kamenný host
Poprvé zde bylo zpracováno téma s postavou Dona Juana. Don Juan svádí a opouští ženy, páchá další hřích a v podstatě se vysmívá bohu, že proti němu ještě nezakročil. Když jedné svedené dívce zabije otce a ještě se posmívá jeho bezmoci socha zavražděného přijímá pozvání na večeři a Don Juan umírá v jejím obětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat