Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Renesance a humanismus ve světové a české literatuře

Renesance a humanismus ve světové a české literatuře

- Její počátek ve 13stol. v Itálii. Nazývá se podle znovuzrození Antiky, je to konec středověku a začátek novověku. Je to úplný převrat v chápání světa a v postavení člověka v něm.
V počátcích křesťanství (Románský sloh) působily církevní stavby, jako místa kam člověk rád dojde a kde se dozví něco o bohu.
V pozdním středověku (Gotický sloh) působily kostely svou výškou, bohatou výzdobou na člověka tak, že vnímal svoji malost svoji neschopnost dokonce strach před trestajícím bohem. Bůh byl středem veškerého myšlení.
V renesanci se středem myšlením stává člověk.

- V renesanci nastává obrovský rozmach přírodních věd a umění. Renesanční člověk je přesvědčen, že lidské schopnosti nemají hranice a že rozumem lze dosáhnout dalších a dalších výsledků.
Architektura – obydlí se mění na pohodlné zámky . Zámky a kláštery mají často čtvercový půdorys s vnitřním dvorem, který je obklopen stropovými arkádami. Důraz je kladen na pohodlí a krásu, méně na opevnění. Nastává rozvoj měst.
Vědy –
1. Medicína: Rozšiřuje vědomosti díky pitvám a díky znalostem pocházející ze starých spisů.
2. Astronomie: Objevuje se HELIOCENTRICKÝ názor (slunce je střede, Země obíhá)
Nové objevy – Amerika:představa Země je kulatá

Nejvýznamnější renesanční umělci
Centrem se stala Florencie, která dala desítky vynikajících umělců.
Leonardo Da Vinci
– byl malíř, sochař, stavitel a vynálezce. Nejvýznamnější obraz je Mona Lisa. Žil většinu života mimo Florencie, snažil se docílit dokonalosti. Vymýšlel obléhací stroje, létající stroje. Psal poezii.

Michelangello Budnarotti
– Žil ve Florencii a v Římě byl geniální sochař, malíř, architekt, básník. Nejznámější soch jsou: David, Piety (pana Maria s mrtvým tělem Krista), vymaloval Sixtinskou kapli a psal sonety. Jeho dílo je vrcholem renesančního umění. Dokonale zachytil pohyb.

Dante Alighieri
Pocházel z Florencie, byl významný i v politice a proto při změně vlády musel do vyhnanství. Napsal alegorickou skladbu
- Božská komedie – básník zabloudí v lese, kde ho ohrožují 3šelmy. Les přestavuje svět a šelmy 3 hřích (smyslnost, pýchu a lakotu). Vysvobodí ho Vergilius a ukáže mu peklo a očistec, aby básník pochopil kam hříchy vedou.
Peklo - představuje trychtýř s 9 soustředními kruhy. Zde jsou umístěni hříšníci nejtěžší v devátém kruhu a jsou popsány jejich muka ještě v duchu středověku.
Očistec – představuje ostrov, tvořený horou 9 stupni. Stoupá se k nejmenším hříchům.
Peklem a očistcem provází Danteho Vergilius, který nemůže do ráje, protože je pohan. Rájem provází Beutrich básníkova láska a můza.

Francesco Petratch
Nejvýznamnější lyrický básník. Dovedl do dokonalosti renesanční poezie, která opěvovala krásu ženy a lásku.
Zpěvník – je soubor sonetů, které věnoval své lásce Lauře. Laura je dokonalá bytost, kterou básník nikdy nezíská a jeho láska nemá nic společného s láskou tělesnou.

Sonet (znělka) – je lyrická báseň typická pro renesanci. Má 4 sloky. První dvě mají 4 verše, druhé dvě 3 verše.

Giovanni Boccaccio
- Původem z Florencie, psal prózu zábavnou a satirickou
Dílo:
DEKAMERON – je 100 vtipných novel, které si vypráví 10 mladých lidí ve venkovské vile kam se uchýlily před morem. Část příběhů je na motivy jak někdo dokázal jak je hloupý nebo jak chytrý sluha napálil pána, jak záletná žena vyzrála na manžela. Některé příběhy jsou dost pikantní. Jeho slovník je spíše lidový a nevyhýbá se i některým vulgárním slovům.

Nicolo Machiavelli
Žil ve Florencii, kde se neustále bojovalo o vládu. Proto napsal knihu
Vladař – zdůrazňuje, že vládce není od boha a že to má být ten, který má pro vládu schopnosti. Aby si vladař udržel moc, má rychle zlikvidovat nepřátele a zbývající si zavázat, aby se proti němu nebouřili. Někdy jeho názory můžeme popsat, jako že účel světí prostředky.

Žádné komentáře:

Okomentovat