Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literatura doby klasicismu, osvícenství a preromantismu 4.

Rusko
Michail Vasiljevič Lomonosov
rozvinul mnohostrannou vědeckou činnost ve fyzice, chemii (patřil k zakladatelům chemické atomistiky), astronomii (první kometu popsal už v roce 1744), mechanice, geologii, geografii (připravoval první přesnou mapu Ruska), historii (napsal dějiny Ruska, které vyšly posmrtně v roce 1766), jazykovědě (v roce 1755 napsal ruskou gramatiku, je zakladatelem současného ruského literárního jazyka) a vypracoval projekty hospodářského rozvoje Ruska. Byl členem Švédské akademie věd a akademie věd v italské Boloni.

PREROMANTISMUS
2 polovina 18 století vzniká jako reakce na klasicismus, který zdůrazňoval rozumovou stránku člověka. Preromantismus zdůrazňuje opravdové city a opravdovou morálku.
Zdůrazňuje svobodu a přírodu, která mnohotvárně a v níž všechno žije přirozeným životem. Civilizaci vnímají jako omezené lidské přirozenosti a proto se obracejí do dávných dob do exotických krajů a venkovských zákoutí, kde ještě žijí lidé v přirozeném stavu v přírodě. Na rozdíl od klasicismu se literatura zaměřila na to vzbuzovat a tím, vznikají nové žánry.

Sentimentální román a povídka
- Vzbuzuje soucit s osudem hrdinů
Plačtivá tragedie
- celí román vzbuzuje lítost
Gotický román (černý román)
- předchůdce hororů, často se vrací do středověku tajné chodby, duchové atd.

Francie
JEAN JACQUES ROUSSEAU (Žán Žak Rusó)
Významný osvícenský, zabýval se lidskou společností a hledal příčiny všech špatností v ní.
Rozprava o původu a příčinách nerovnosti mezi lidmi
První příčinou je vznik soukromého majetku a snaha lidi majetek hromadit, proto chtěl aby člověk se vrátil k původnímu životu v přírodě kde by dělal jenom tolik co potřebuje k životu. Tvrdil, že civilizace není pokrok, ale zhoršení stavu lidské společnosti.
Emil aneb o výchově
Zamýšlel se nad tím jak vychovávat, zdůrazňoval prostý selský rozum a odmítal většinu knih jako zbytečné.

ANTOINE – FRANÇOIS PREVOST
Manon Lescout, který vynikajícím způsobem přebásnil Vitěslav Nezval.. Příběh o lásce rytíře (des Grien) k Manon, která je odsouzená do vyhnanství za nemravný život a i tam ji rytíř doprovází.

Anglie
Zde jsou začátky zájmu o lidovou tvorby

THOMAS PERCY
Památky staré anglické poezie – Zpracoval staré anglické balady, které sesbíral. Tím vyvolal zájem o sbírání lidové slovesnosti v Evropě.

Žádné komentáře:

Okomentovat