Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literatura doby klasicismu, osvícenství a preromantismu 3.

Jonathan Swift
Gulliverovy cesty
ve svém románu nechává hlavního hrdinu pocházet různými zeměmi (liliputánů, obrů, koní) a všímá si tam jak je řízena každá společnost a tím připomíná chyby a poměry ve své vlasti (Anglie).


Henry Fielding
Pocházel z chudé, ale vážené aristokratické rodiny. Když mu byly tři roky, přestěhovala se rodina do Dorsetu. Vytvořil 25 komedií, satir, frašek a burlesek. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů románu 18. století. Začínal jako dramatik a proslavil se zejména satirami psanými pro divadla v Drury Lane a Haymarketu, v nichž parodoval současnou tvorbu a kritiku (Paleček), společenský život (Kavárenský politik) a politické praktiky vládnoucí whigistické strany (Pasquin – Paskvil, Historický kalendář na rok 1736). Od konce 30. let se věnoval prozaické tvorbě. Další díla : Shamela, Josef Andrews, nejrozsáhlejší román Tom Jones, Amelie.

Francie
Denis Diderot
- Nejvýznamnější organizátor enciklopedie, spisovatel a dramatik.
- Ostře vystupoval proti církvi a náboženství, zdůrazňoval význam svobodného rozumu.
Jeptiška
vyprávění mladé dívky o tom jak byla vychovávaná v klášteře ukazuje jak nepřirozená výchova ubližuje člověku a omezuje ho.
Jakub fatalista a jeho pán
fatalista je člověk, který věří že všechno je předem určenou že člověk nemůže nic učinit ze své vůle.
autor provází Jakuba mnoha životními situacemi a ukazuje, že člověk by měl jednat ze své vůle a bouřit se proti špatnosti.

Voltaire vl.jm. FRANÇOIS – MARIE AROUET
- pocházel ze šlechtické rodiny celé život se pohyboval v tomto prostředí, ale při tom byl nevětší kritik jejich způsobu života.
- Dílo je většinou satirické, málo románů spíše eseje (filozofické zamyšlení nad určitým problémem)
Pojednání o snášenlivosti
Na různých případech ukazuje jak uvnitř katolické církve existují různé skupiny, které své názory prosazují a jiné názory nenávidí.
Candide aneb o optimismu
Hlavní postavu nechává prožít různé situace tak aby se ukázal, že není vhodné být optimista ve společnosti ve které existuje nespravedlnost, faleš atd.
Filozofický slovník
Shrnul své názory na náboženství.

Charles Louis De Montesquieu
Zamýšlel se nad úlohou vlády ve společnosti.
O duchu zákonů
Zde popsal své názory na to jak zákony vznikají jako dohoda mezi lidmi i vláda vzniká dohodou. Požadoval rozdělení na ty které zákony vytvářejí jiní na ně dohlížejí a další vykonávají – proti absolutní moci panovníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat