Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Americká science fiction 20. století

• Na počátku americké literatury sci-fi stojí na počátku 20. Století takzvané „pulp magazines“. Tyto časopisy tištěné na nekvalitním papíře (odtud název pulp) se na pultech objevují zhruba od 20. Let 20. Století nejprve se zaměřením na detektivní (Detective Story) a kovbojské (Western Story) příběhy a na červenou knihovnu (Love Stories). Science fiction do těchto časopisů pronikla velice záhy – ponejprv se vyskytla v časopise elektrotechnika Hugo Gernsbacka nazvaném Modern Electrics, později přejmenovaného na Science and Inventions. Tentýž vydavatel se potom v roce 1926 postaral o vznik prvního literárního magazínu zaměřeného čistě na SF – Amazing Stories. Proto bývá H. Gernsback označován za otce americké science fiction.. Časopis po třech letech zkrachoval, ale o další tři roky později byl založen konkurenční časopis Astounding Stories of Super Science, který pod názvem Analog existuje dodnes.

• Osmiletou etapu vývoje americké science fiction označujeme za zlatý věk SF a to především díky novému editorovi Astounding Stories – v této době přejmenovaných na Astounding Science Fiction – Johnu W. Campbellovi. Jeho přísným požadavkům na kvalitu uveřejňovaných příběhů vyhovovalo jen několik autorů (např. L. Sprague de Camp, L. Ron Hubbard, Clifford D. Simak či Jack Williamson) a z nich největší proslulosti dosáhli ti, které si Campbelle vychoval: Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, Theodore Sturgeon A. E. van Vogt.

• Konec 2. světové války znamenal i konec zlatého věku SF. Svět se převratně změnil a skutečnost daleko překonala vše, co si dokázali vymyslet autoři science fiction. Snaha o hledání nových cest se objevila už v březnu 1945, kdy byl v magazínu Amazing Stories otištěn článek Richarda Shavera Vzpomínám na Lemurii. Z tohoto literárního falzifikátu se odvíjí linie literární mystifikace, která vyvrcholila v pseudovědeckých teoriích Ericha von Dänikena a jeho následovníků. Shaver, nepříliš úspěšný autor science fiction, oznámil užaslému čtenářstvu, že Země byla původně obydlena prastarou rasou, která přišla z kosmu a po níž zbyly jen nejasné vzpomínky v legendě o Lemurii. Byla to rasa nesmrtelných obrů, na něž však neblaze zapůsobila jedna složka slunečního záření, takže se z nich stali trpaslíci a zalezli do podzemních jeskyní, kde žijí dodnes. Všechny válečné bědy v lidských dějinách, včetně Hitlerovy agrese, byly řízeny trpaslíky z podzemí.

• Novou etapu datujeme do let 1949 a 1950, kdy byly založeny dva význačné časopisy – The Magazine of Fantasy and Science Fiction a Galaxy Science Fiction. Ve snaze o překonání bariér jsou v této době otiskována i díla Roberta Louise Stevensona, Roberta Gravese či Oskara Wilda, otiskují se i povídky východoevropských autorů (mj. Josefa Nesvadby). Ukázalo se, že v satirické nadsázce a ve společenské kritice je silná stránka science fiction a že na tomto poli je schopna vstoupit do literatury jako rovnocenný partner. V této době se proslavili např. Ray Bradbury a Kurt Vonnegut.

Žádné komentáře:

Okomentovat