Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Romantismus ve světě 1/3

Romantismus ve světě


V poslední čtvrtině 18. století vznikl nový umělecký směr – romantismus. Dostal jméno do románu – slovesné dílo, ve kterém obraznost a citlivost má převládat nad rozumovostí. Romantismus je vystavěn na konfliktu jedince s nepřátelským světem, ve kterém hrdina podléhá. Romantismus nechce zobrazit celou skutečnost, vybírá jednotlivé jevy. Autor přistupuje ke skutečnosti subjektivně s vlastní zkušeností a vlastním cítěním. Důraz klade na city a smysly, nitro člověka. V oblibě jsou historická témata, útěk do vidin a snů. Zdůrazněna je svoboda tvorby. Projevuje se zájem o lidovou tvorbu a folklór. Romantický hrdina je individualista, výjimečný, často ztotožněn s autorem. Programem bývá láska, většinou nešťastná.
V literatuře se nejvíce uplatnil v poezii. Oblíbenými útvary jsou lyrickoepické veršované povídky a dramatické básně. V próze vznikl historický román a povídka.

Anglie
- Georgie Gordon Byron
Byl příslušníkem staré aristokratické rodiny, rozešel se se svým prostředím, žil v cizině. Pomáhal Řekům v národním osvobozeneckém boji s Turky. Zemřel v Řecku asi na zápal plic.
o Childe Haroldova pouť
nejznámější epos, hrdina se vydává na cestu Evropou. Je uchvácen krásou přírody, vzpomínkami na slavnou minulost zemí, nevraživostí.
o Manfréd, Kain
básnická dramata
- Percy Bysshe Shelley
Šlechtic, otec ho vydědil za jeho chování, byl tvrdým odpůrcem manželství, ale sám unesl dceru londýnského politika a vzal si ji. Za čas od ní odešel a našel si životní družku Mary Godwingovou. Za svůj životní styl byl odsuzován, proto utekl do Itálie. Zahynul při mořské bouři.
o Odpoutaný Prométheus
chtěl zde ztělesnit své filozofické představy o konečném vítězství dobra nad zlem, zatímco v řeckém mýtu se Prométheus podrobí Diově vůli, zde vzdoruje.

- Walter Scott
Zakladatel historické povídky a románu, v jeho próze najdeme romantické zápletky a zároveň věrné zachycení dobových detailů. Měl velký vliv na evropskou historickou prózu.
o Ivanhoe, Wawerly, Rob Roy (romány)

Žádné komentáře:

Okomentovat