Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literární humor, satira a sarkasmus v české a světové literatuře

Komedie = jeden za základních žánrů dramatu, usilující o vyvolání komického účinku zobrazením veselých, komických a směšných stránek skutečnosti. Snaží se postihnout nedostatky, vady a společenskou nepřiměřenost charakterů postav (komedie charakterů) nebo se soustředuje na zobrazení neočekávaných komických zápletek, nedorozumění a záměn (komedie situační). Kombinací těchto dvou linií, stejně jako mírou uplatnění komické nadsázky, satirických, parodických i groteskních postupů, vznikla řada významově specifických modifikací komedie (komedie intrik, satirická komedie, fraška, burleska, hudební komedie, crazy komedie, absurdní komedie). Komedie má původ v oslavách boha Dionýsa v Řecku, kde se postupně vyvinula jako protipól tragédie.

Epigram = krátká didaktická nebo reflexívní báseň vyjadřující většinou satiricky a vtipně výraznou, adresnou myšlenku; obvykle se skládá ze dvou částí – expozice a pointy.

Bajka = krátké alegorické vyprávění ve verších nebo v próze; jeden z nejstarších literárních žánrů. V bajce nejčastěji vystupují zvířata (bajka ezopská) nebo též rostliny a věci (G. E. Lessing) jako ztělesnění určitých typů lidského charakteru. Má ráz didaktický, moralistní či žertovný.

Fabliaux [fablijó] = básnická forma starofrancouzské měšťanské poezie z konce 12. – 14. stol.; veršované komické příběhy zesměšňující lidskou hloupost, parodující dvorské ideály.

Novela = prozaický žánr kratšího nebo středního rozsahu, zaměřený na jeden poutavý, přehledně komponovaný příběh bez popisů a epizod, zakončený výraznou, překvapivou pointou.

Pamflet = literárně publicistický útvar, většinou politicky tendenční, útočný a satiricky vyhrocený. Cílem je zesměšnit určitou osobu nebo skupinu lidí, odhalit jejich zájmy nebo skutečné vlastnosti a překazit jejich záměry. Pamflet je záměrně emocionálně působivý a počítá s širokým publikem (letáky, novinové články, pohotově distribuované brožury); pamgflet přes svoji jízlivou konkrétnost mívá obvykle hlubší obsah a obecnější platnost.

Žákovská tvorba = středověká světská literatura 14. stol.; je to zábavná próza a světská lyrika, na jejímž vývoji se významně podíleli univerzitní studenti, zv. žáci. V jejich repertoáru byla zastoupena literatura cizí (často přizpůsobená domácím poměrům), ale též původní skladby; mezi nimi byly zastoupeny básně zejm. satirického a parodistického rázu, v nichž žáci vyjadřovali svůj postoj ke společenským a sociálním problémům.

Žádné komentáře:

Okomentovat