Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FUTURISMUS

Roku 1909 – Futuristický manifest (Filip Marinetti)
- je to manifest hnutí, odhalil provokativní následek estetiky; obsahoval potřebu zvýraznit dynamické vjemy; podpora války a násilí – předznamenává pol. fašismu
Avantgardní směr, který se snaží o rozbití akademického omezení.Do umění přítomnosti a budoucnosti (lat. futurum = budoucí) proniká moderní život.Obraz světa v pohybu, který je zachycen rozložením do časově následných fází.Osvobození (izolace) slov a vět zdůrazňuje rychlost pohybu.Výrazná grafická podoba básně (např. Majakovskij), odstraněna interpunkce.
Útočný dynamismus – agrese proti všemu, co přetrvává, nezastavovat se!! Kupředu!!
Elán vitality (H. Bergson).Užívání hovorového jazyka.Vyjádření zvuku strojů.Umění působí na všechny smysly.Pojí se s ním Almanach na rok 1914.

Boccioni
Dynamika a síla.Malíř a sochař.Zachycení děje.
„Pouliční hluk vniká do domu“

Hudba – zvuky každodenního života, žádný nový nástroj, Rousseau (přístroj na zvuky – prolínání jiných zvuků), fut. skladba (viz. dálnice)

F. T. Marinetti
Básník, dramatik a politik.Silně dynamické umění.Užívá podstatných jmen, sloves a citoslovcí (vyjádření zvuků).
Dále hojně užívá kakofonii, disharmonii, nerespektuje čas.Zavrhnul psychologii, filozofii a citovost.Jeho díla jsou plná rozporuplností.Vliv symbolismu a expresionismu.Autor řady prohlášení a manifestů (Futur. manifest).
Osvobozená slova
Zang-tum-tumb
Mafarka
Ohnivý buben

Žádné komentáře:

Okomentovat