Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Romantismus ve světě 2/3

- Emily Brontëová
o Na větrné hůrce
hrdina – Heathcliff je chlapec z ulice, kterého se ujal pan Earnshaw. Jeho děti Katka a Hindley ho nenávidí, Hindley jede studovat a Katka žije s H. na v.h. a má ho ráda. Poté, co se Hindley vrátil, chce vykázat H. z rodiny. Katka utíká a s H. se jedou podívat, kdo žije v Drozdově, Lintonovi na ně pouští psa, Katka u nich zůstává, protože je nemocná. Seznámili se s Edgarem a Isabelou, Katka je zamilovaná do H. i E. Bere si E., H. utíká. Po letech se vrací, I. se do něj zamiluje a vezmou se. Katka je nemocná, umírá při narození dcery Katky. I. utekla od H., ale mají syna Lintona. I. umírá, H. si bere Lintona, do kterého se zamiluje Katka, později se vezmou. H. umírá.

Francie
- Victor Hugo
Už za svého života byl legendární postavou, pochován v pařížském Panteónu. Zapojoval se do společenského života, stal se odpůrcem Napoleona III. poté, když se prohlásil císařem. Dvacet let strávil ve vyhnanství, dočkal se vítězného návratu.
o Legenda věků
básnický cyklus, který vypráví o cestě lidstva za humanitou a pokrokem, na vývoj lidstva se dívá optimisticky
o Chrám Matky boží v Paříži
Dominantou díla je pařížská katedrála Notre Dame (Chrám Matky Boží). S tou jsou spjaty osudy hlavní postavy Quasimoda, hrbatého zvoníka, kterého se v dětství ujal knež Frollo, za což mu zůstal po celou dobu vděčný a oddaný. Kvůli němu se pokusil o únos tanečníce Esmeraldy, do které je Frollo zamilován. Je však zatčen a odsouzen k trestu. Díky Trollovým intrikám je Esmeralda popravena. Quasimodo se mu za to mstí. Po letech je jeho tělo nalezeno v hrobce objímajíce Esmeraldu.
o Bídníci
Hlavní postavou je galejník Jean Veljean, který byl odsouzen na galeje za krádež kusu chleba. Uprchne, dostane se do města, ve kterém je později starostou, ale stále stíhán policistou, který ho za každou cenu chce opět poslat na galeje. Jean mu jednou zachrání život, ten poté pozná, že se v něm mýlil, ale nevyrovná se s tím a páchá sebevraždu.
o Dělníci moře
Věnováno dvěma ostrovům z průlivu Lamanche. Hlavním hrdinou mladý rybář, nešťastně zamilován.
o Muž, který se směje
Hlavním hrdinou šlechtic, který má po operaci zohyzděný obličej a vypadá, jako by se neustále smál. Odchází na venkov, kde se zamiluje do dívky, ta ale umírá a on nesnese bolest a umírá také
o Devadesát tři

Žádné komentáře:

Okomentovat