Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Renesance a humanismus ve světě III.

drama:
- William Shakespeare (1564-1616)
narodil se i zemřel ve Stradfordu nad Avonou. Odešel do Londýna, kde hrál v různých divadlech, později se jednoho stal spolumajitelem. Je autorem 37 her, z nichž většinu přeložil J.V.Sládek.
historické hry: Jindřich IV., Richard III., Julius Caesar, Antonius a Kleopatra
komedie: Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Veselé paničky Winsdorské, Večer tříkrálový, Mnoho povyku pro nic

tragédie:
- Hamlet
- Strýc Claudius zabil ve spánku Hamletova otce (dánského krále) tím, že mu do ucha nalil jed. Po jeho smrti si vzal Hamletovu matku a stal se králem. Hamletovi se zjevil duch otce a vypráví mu o svém vrahovi. Hamletovi ale nikdo nevěří a proto s potulnými herci předvede hru na toto téma. Claudius znejistěl. Hamlet chtěl o otcově zjevení povědět matce, když k ní promlouval, spozoroval někoho za závěsem a v domnění, že je to Claudius zabil Poloniuse – otce jím milované Ofélie. Ta se utopila, protože se přes otcovu smrt nemohla přenést, tu ale chtěl pomstít její bratr Leartes. S tím se spolčil Claudius a na pohřbu Ofélie dojde k bitvě mezi Hamletem a Leartesem (který má pro jistotu ostrý meč, namočený do jedu, zatímco Hamlet tupý). Hamlet Leartese zabíjí, sám je ale zraněn a na následky jedu umírá, stíhá ještě zabít podlého Claudia. Hamletova matka vypila číši jedu.
- Othello
jedna z hlavních postav – Jága, ctižádostivý důstojník ve službách Benátek, nenávidí svého generála Othella. Jága se setkává s jeho manželkou, která posléze přesvědčuje Othella o své věrnosti, ale vzbuzuje v něm žárlivost a on jí uškrtí. Jága vše prozradí a Othello se probodne.
- Romeo a Julie
Celý příběh se odehrává v italském městě Verona, kde žily dva slavné rody – bohatí Kaprleti a chudí Montekové, mezi kterými se již léta táhl spor. Jednoho dne se na plese seznámil Romeo Montek s Julií a další den se oddali. Jenže Tybalt (Juliin bratranec) Romea tehdy na plese viděl a vypukl mezi nimi souboj. Romeo ho zabil a byl za to vyhoštěn z města. Kapulet chtěl svoji dceru provdat za hraběte Parise, Julie s tím ale nesouhlasila a užila látku, která ji na 42 hodin uspala. Když ji Paris viděl, myslel si, že je mrtvá a uspořádal pro ni pohřeb. To samé se ovšem doneslo i Romeovi, který si proto koupil jed a šel Julii naposledy políbit. Poté, co užil jed se Julie probudila a když vedle ní ležel Romeo již mrtev, vzala dýku a probodla se. Tímto skončil večný spor mezi dvěma rodinami.


blankvers – nerýmovaný pětistopý jambický verš

Žádné komentáře:

Okomentovat