Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká poesie I pol. 20: století

Na všechny události tohoto období reaguje ČR poesie. Reakce na zážitky I. sv. Války, 20. léta období, boje o charakteristiku země. Značené sociální problémy.

Proletářská poesie
Témata: ze všedního dne, problémy dělníků. Např. Stanislav Kostka Neuman a další.

Poetismus
umělecký směr jenom typický pro Čechy. Způsob jak nazírat na svět. aby byl svět krásný. Chtějí dávat krásu, radost ze života. Chtějí si hrát.

30. léta charakteristika (svět a ČSL)
Nebyla optimistická, Období hospodářské krize, poesie méně optimistická, Značně subjektivní poesie, Výrazný styl sirealismus.

2. pol 30. let charakteristika (svět a ČSL)
Lidé žijí v oprávněném strachu z války. Zvyšují se ohrožení Československa. Mobilizace v září 1938. A po té Mnichovská dohoda, kde se jednalo o nás bez nás. Půl roku po Mnichovu nás Němci zabírají. A vzniká protektorát Čechy a Morava. Od roku 1939-19465 II. sv. Válka. Okupace ČSL ztráta samostatnosti.

20 léta 20. st. Proletářská poesie.

Jiří Wolker (1900-1924)
Epitaf Nápis na náhrobku
Významný český básník Pocházel z Prostějova. Zemřel mladý ve 24 letech

Básnická sbírka: Host do domu
Není tak smutná, je o obyčejných všedních věcech, Není tak smutná
Poštovní schránka: báseň
Wolker tu využívá personifikace: Poštovní schránka kvete modře. Oslovuje věci, jako by byly živé.
Je to velmi lyrické.
Báseň: Svatý Kopeček:
přechod k druhé básnické sbírce. Je to psané pásmem, Proud vzpomínek na dětství. Jezdil jsem rád. Na letní chatu.

Básnická sbírka Těžká hodina
Vrchol jeho tvorby, Stejnojmenná básnička: Těžká hodina. Přeměňuje se tu v muže. Jedno srdce to chlapecké pohřbil, ale druhé ještě nemá. Není si jist zda je mužem.

Báseň z této sbírky
Balada o nenarozeném dítěti
Dva se do sebe zamilují u Lucerny. Nakonec se i políbí. Odcházejí za město, kdo se mu jeho milá odevzdá. Ale po čase zjišťuje, ze je těhotná, říká to svému milému ale ten je smutný, protože nebudou mít dost peněz na to, aby uživili sebe natož i dítě. To dítě se nesmí narodit. Doktor pomůže, ale pro ni je to těžké. Stala se hrobem pro to maličké. Nakonec ho doktor zabil. Láska se nenarodí. Je to sociální balada na motivy obyčejného života lidí, kteří se milují má se z jejich lásky narodit dítě, ale oni ho nemohou mít, protože nemají dost peněz. Dítě by moc chtěli! Je to pro ně těžké!

Balada o očích topičových
V noci město jde spát, ale dělníci pracují. Přikládají lopatu za lopatou uhlí. Těžce pracují a práce je mění, když ji vykonávají 25 let. Dřív byl topič veselejší. Nakonec oslepl. Je to opět sociální balada. Jsou tu vidět rodinné problémy muž se má dvě lásky práci a svou ženu. Žena mu to vyčítá a zlobí se proč muži mají dvě lásky. Jednu, která je zabíjí a druhou která je zabije. Práce to pro ně je těžká.

V různých dobách byl J.W. vykládán různě. Má velkou uměleckou úroveň. Velké množství metafor a personifikací. Některé básně z pozůstalosti. Zážitky nemocné člověka. Báseň o rentgenu


Josef Hora
(1891-1845)
Významný český básník. Prošel období celé meziválečné poesie 20. léta 20.st.

Žádné komentáře:

Okomentovat