Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Období proletářské literatury.

Jemná, křehká poesie. O lásce, o přírodě,
Srdce a vřava Světa = básnická sbírka

Šetřete láskou
Těžký život. Tím co má hodnotu tím máme šetřit V této básni je to láska. Reálná básnička. Lyrická poesie o lásce, o životě, o vztazích mezi lidmi, o životních hodnotách. Především lyrik.

Konec 20. let a I pol. 30. let 20 století
Struny ve větru: lyrika hezká všední, povznést lidi nad všední události. Více subjektivní. O vlastních pocitech. Přírodu, osobní lyrika.

Itálie: básnická sbírka
Byl tam. Památky a moře a příroda

II pol. 30. .let
ohrožení Československa ze strany Německa. Pocit ohrožení: Významné postavy z českých dějin. výzvy do zbraně. Pocit co s lidmi bude. Jistota, že bude válka.

Máchovská variace
Velice, charakteristické pro literaturu postavy. Zvukomalba. Evokace Máje. Inspirován Muchovým dílem. Modernější obrazy. Láska romantická. Něžná lyrika. Lehce smutná, melancholická. Obdiv k mrtvému kolegovi.

Zpěv rodné zemi (1938)
Vlastenecká velice. Je to poesie. Lyrika, co tahle zem zažila. Krása země. Závěr. Chránit si svou zemi

Jan Houslista básnická sbírka
Vlastenecká zpěv rodné zemi bránit ji. Je jemná a je po!!

Jaroslav Seifert
Byl básníkem jeho básničky jsou Lyrické jsou z všedními tématy. Jsou Trochu melancholické. Je to proletářská literatura. Náměty z lidského života, metafory. Nejvýznamnější český básník 20. století. Tvoři celý život a prošel všemi uměleckými směry 20. století. 1984 Nobelova cena za literaturu. Celý život žil v Praze. Narodil se na Žižkově sociální čtvrť. Našel ve městě krásnou přírodu. Po celou jeho tvorbu jsou charakteristické zpěvní verše. Není to poesie složitá, ale spíše jednodušší. Krásná a krásu lidem.

Město v slzách
Z 20 let Proletářská literatura Nepatří k vrcholu jeho poesie.

Žádné komentáře:

Okomentovat