Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Romantismus u nás 1/3

Romantismus u nás


Karel Hynek Mácha
Narodil se 16.11.1810 na Malé straně, studoval na městské gymnáziu (německém), doma mluvili česky. Poté studoval filozofii v Praze, vystudoval práva a pracoval jako advokátní praktikant v Litoměřicích. Působil jako herec v kajetánském divadle. Rád cestoval po hradech. Zamiloval se do Marinky Štichové, po její smrti byla Máchova tvorba obzvlášť tragická. Poté se v divadle zamiloval do Eleonory Šonkové. Poté, co se jim narodil syn, se Mácha rychle chystá k svatbě. Umírá však 6.11.1836, pohřeb měl v den svatby (o 2 dny poté). Zemřel na následky podchlazení z hašení požáru.
Ve svých dílech se nechal inspirovat především Shakespearem, Goethem, Byronem, Hájkem, Herderem. Jako další faktor se v jeho dílech vyskytuje především příroda.

o V svět jsem vstoupil, Noc
odpor k poměrům doby, pocit osamělosti a pesimismu, zklamání, protiklad snu a skutečnosti, krásy a ošklivosti, života a smrti, touha po lepším světě; jedinou jistotou je země
o Máj
Máchovo nejznámější dílo (bylo přeloženo do mnoha jazyků). Z počátku Máj nebyl přijat, dílo bylo považováno za málo vlastenecké, báseň byla pochopena teprve při dalších vydáních. Májovci Máj pokládali za přelomovou báseň.
Jedná se o lyrickoepickou báseň s nerozvinutým dějem, obsahuje 4 zpěvy a 2 intermezza. Hlavním hrdinou je Vilém, který zavraždí svůdce své milé, který je zároveň jeho otcem, to ale Vilém nevěděl. Je odsouzen jako otcovrah k trestu smrti. Jarmila očekává Viléma (vůdce loupežníků), když se dozvídá o jeho odsouzení páchá sebevraždu skokem do jezera. Mácha se snažil zachytit pocity odsouzeného, přírodu. Obviňuje společnost, za to že ho dohnala k vraždě. Máj je jazykově velmi bohatý, jsou zde použity netradiční obraty, výrazy a přirovnání, zvukomalba, volná asociace myšlenek.
o Cikáni
Nemá samostatný děj, chtěl zde vyjádřit smutek a rozčarování ze života. Vybírá si postavy, které trpí.
o Obrazy ze života mého
Autobiografické prvky.
o Pouť krkonošská
Obraz přírody.
o Marinka
Obraz pražské chudiny, Marinka je ideál krásy.
o Křivoklad
1. část 4dílného cyklu Kat

Žádné komentáře:

Okomentovat