Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Romantismus ve světě 3/3

- Stendhal – vlastním jménem Henri Beyle
důstojník Napoleonovy armády, zúčastnil se tažení do Ruska. Po pádu Napoleona žil v Itálii, kterou pro styk s revolucionáři musel opustit. Na konci života byl konzulem ve Vatikánu.
o Červený a černý
Příběh Juliena Sorela, který chtěl za každou cenu vyniknout ve společnosti. Prostřednictvím žen získává různé pocty.
o Kartouza parmská
Příběh mladého šlechtice, dějiště v Itálii a v bitvě u Waterloo. Intriky, pokrytectví, tragický konec.

- Alfred de Musset
Přátelil se s romantickou spisovatelkou Sandovou (29, on 23). Pro její výstřednost byla vypovězena z Paříže. Muset byl žárlivec, Sandová s ním proto přerušila vztah. Tímto přátelstvím poznamenáno celé jeho dílo.
o Zpověď dítěte svého věku
popisuje svůj život
o Se srdcem divno hrát
o Noci
4 lyrické básně (květnová, srpnová, říjnová, prosincová – v té popisuje svůj život a doprovází ho černý dvojník, na konci zjišťuje, že je to samota)

Rusko
- Alexandr Sergejevič Puškin
Je pokládán za největšího ruského básníka, pocházel ze staré šlechtické rodiny, byl pronásledován a poslán do vyhnanství. Dvorské intriky ho vyhnaly do souboje, ve kterém byl zabit.
o Evžen Oněgin
Titulní postava románu, Evžen Oněgin – floutek bezcílně hledající zábavu, opouští rušný společenský život velkoměsta, který ho již stejně nudil, a stěhuje se na venkovské sídlo, které zdědil po svém strýci. Jeho chandra ho ale neopouští. Jeho jedinou společností je básník Lenský. Ten ho seznámí s rodinou Larinů, chce mu totiž představit svou milou nastávající, Olgu. U nich potká Oněgin Taťjánu, která se do něj osudově zamiluje. Taťjána mu napíše dopis, kde se vyznává ze své lásky. Oněgin neodpovídá. Když se ho pak Taťjána táže, jestli ji miluje a proč neodpověděl, odpoví povýšeně, chladně a vyhýbavě. Později je Lenským pozván k Larinovým na oslavu Taťjánina svátku. Když zjistí, že si každý myslí, že je zde kvůli Taťjáně, dokonce jako její nápadník, rozhodne se vyjádřit svůj vzdor nešťastným způsobem – celý večer tančí s Olgou. Rozhněvaný Lenský vyzve Oněgina na souboj. V souboji je Lenský zabit. Po smrti Lenského Oněgin uniká, putuje po Rusku. Nakonec zamíří do Moskvy, kde potká Taťjanu, nyní již manželku významného šlechtice a jednu z vůdčích osobností společenské scény. Stala se z ní chladná zklamaná žena. Nyní se dvoří Oněgin jí. Napíše jí několik dopisů, zůstanou bez odpovědi. Nakonec ji vyznává lásku, ale je odmítnut podobně povýšeným způsobem, jakým odmítnul on ji. wikipedia
o Kavkazský zajatec, Bachčisarajská fontána
o Kapitánská dcerka, Piková dáma, Boris Godunov

- Michael Jurjevič Lermontov
Zemřel v souboji stejně jako Puškin. Spolu s Puškinem vytvořili typ zbytečného člověka (Obětin, Pečorin), jsou to lidé, kteří nemohou uplatnit svůj talent a končívají tragicky.
o Démon
Báseň o andělovi, který se zamiluje do smrtelnice Tamary. Démon, který byl vyvržen z Ráje putuje po Zemi v naději, že opět nalezne klid. V noci navštíví Tamaru, ale jeho polibek ji zabije jako smrtící jed. Koncept Lermontov napsal již ve 14.
o Hrdina naší doby
Příběh Pečorina, jeho vztah k ženám a všechny jeho činy jsou jen zkouškou sil vlastní osobnosti. Osudy takových žen byly nešťastné.

Polsko
- Adam Mickiewicz
o Pan Tadeáš
O nepřátelství dvou zemanských rodů.
o Konrád Wallenrod

Žádné komentáře:

Okomentovat