Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. KLEMPÍŘSKÉ VÝROBKY - III

7. Technologický postup prací

Oplechování štítu: Ke špalíkům se přichytí příponky vruty. Na horní plochu štítu se položí plechové dílce a nasunou se na příponky. V místě příponek se okapnice ohne a přitiskne krycími kleštěmi. Při použití hřebíků místo příponek je nutné hlavičku překrýt ochr. kloboučkem a po obvodu zapájet. (obr. E)

Lemování štítu: Do kónických dřevěných špalíků se připevní příponky. Přiloží se lemování a ke střeše se přichytí příponkami do ležaté drážky, která se utáhne drážkovníkem. Postupuje se od okapu ke hřebenu. Horní část příponky se přichytí stejně. (obr. E)

Oplechování úbočí: Vymezí se šířka žlebu latěmi přibitými na stojato, provede se bednění a připevní příponky po 0,5 m. Poté se od okapu k hřebenu položí jednotlivé díly oplechování, které se fixují příponkami v ležaté drážce. (obr. D)

Lemování komínů: Nejprve se osadí lemování. Jednotlivé díly se spojí nýtováním a pájením. Celek se připevní příponkami. Dilatační lišta se přichytí skobami po 300 mm do spár. (obr. F)

Okapní žlaby: Namontují se žlabové háky (hřebíky, vruty). Připevní se koryto z borových prken a vytv. spád. Nato se osadí žlaby. Zasouvají se naválkami, dotahovanými kleštěmi. Spoj se snýtuje a spájí, aby byl vodotěsný. Spojování rohových dílů se provádí stejně. Po připojení odpadní trouby se žlaby zajistí ohnutím příponek. Naposled se překryje bok žlabu plechovou maskou (tzv. spodnice).(obr. A)

Odpadové trouby: Namontuje se horní koleno a připevní objímkou. Další objímky se připevňují osově na první. Do objímek se vsazují odpadní trouby spojené do dvou kusů. Spoje těchto kusů se sletují. V dolní části trouba zaúsťuje do litinové kanalizační trouby. Prostor se vyplní provazcem, zatmeluje a zalije a překryje krycí manžetou. (obr. B)
8. BOZ
Zásady jsou stejné jako u provádění krovu. Zvláštní důraz se klade na pravidla bezp. práce s klemp. nářadím (především s pájedlem), na zásady způsobilosti k práci ve výškách, na zásady zabezp. pracoviště proti pádu pracovníka, použ. bezp. pomůcek a správného uložení materiálů.

Ochranné pomůcky: rukavice kožené pětiprsté, oblek pracovní, plášť do deště ¾ s kapucí, obuv pracovní s neklouzavou podešví, ochranný pás s přídavným lanem, ochranná přilba.

Žádné komentáře:

Okomentovat