Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Bednící práce

Bednící práce

1. Obecné podmínky
Pro provedení betonáže bazénového prostoru o rozměrech (4,6 x 2,6 x 1,6 m) je nutno zhotovit bednění. Hlavním dodavatelem bednění bude stavební firma nebo fyzická osoba, která bude také provádět zemní práce. Vytyčení a zaměření stavby provede stavbyvedoucí s příslušnou kvalifikací nebo vybraná geodetická firma. Bednění bude provedeno z klasického materiálu – dřevěné, ze smrkového řeziva.

2. Pracovní podmínky
Před zahájením prací musí být vybudována příjezdová komunikace ke staveništi, provedeny terénní práce a zemní úpravy spojené s vyhloubením základových rýh a odvodnění pláně. Také musí být proveden rozvod elektrické energie a vody. Stavba bude v nočních hodinách osvětlena dvěma halogenovými světly. Dále musí být upraveny plochy pro skládky materiálu.
Přístupová cesta na staveniště bude napojena na stávající cestu ulicí Souběžná.

3. Převzetí staveniště
Staveniště převezme hlavní stavbyvedoucí dodavatelské firmy od zástupce investora. Součástí převzetí bude zápis investora do stavebního denníku o předání se všemi náležitostmi. Podepsáním protokolu o převzetí staveniště a zahájením prací zodpovídá zhotovitel základů za jejich další průběh.

4. Obecné pracovní podmínky
Předpokladem pro zahájení bednících prací je provedení terénních prací a zemní úpravy spojené s vyhloubením základových rýh a odvodnění výkopových prací. Všichni pracovníci budou proškoleni z BOZ.

5. Personální obsazení
Pracovní četa je složena ze 3 dělníků. Vedoucí čety odpovídá za správné provedení bednění.

6. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci: kladiva, hřebíky, pila, sekera, palice a další tesařské nářadí
Pomůcky : rukavice
Materiál: Trámky dl. 1,6 m 6 ks
dl. 2,4 m 2 ks
Vzpěry dl. cca 1,3 m 14 ks
Fošny dl. cca 2,6 m 3,2 bm
dl. cca 2,3 m 6,4 bm

7. Pracovní postupy
Nejdříve bude provedeno začištění a zhutnění dna výkopu na požadovanou hloubku. Dále bude proveden podkladní beton (tl. 200 mm) – podlaha. Tento beton musí být rovný, mírně vyspádovaný. Následuje technologická pauza na zatuhnutí betonu. Dle povětrnostních podmínek musí být beton vlhčen. Po ukončení technologické pauzy, která je závislá na povětrnostních podmínkách (cca 2 dny) následuje vlastní montáž bednění.
Nejdříve se umístí svislé trámky. Ty se vzpříčí vzpěrami, které se zapřou do desky nastřelené do podkladního betonu. Zkontroluje se libelou jejich svislost. Na tyto trámky se postupně od spodní části nabijí bednící fošny. Opět se zkontroluje svislost trámků. Ve středu se fošny zpevní svlakem. Na závěr se vzpěrami vzpříčí i svlaky a trámky, které nejsou v rohu se rozepřou dvěmi trámky zhruba v 1. a 3. čtvrtině trámku.
Přesné rozměry řeziva nejsou určeny a lze použít řezivo dle momentálních možností montážní firmy. Rozměry na výkrese neokótované je možno upravit dle potřeby tak, aby byly opticky podobné výkresovým. Z toho vyplývá i rozdílná hmotnost řeziva. Veškeré řezivo pro bednění lze přepravit na Avii najednou.
Následuje betonáž zdí. Před betonáží bude bednění zvlhčeno vodou nebo natřeno odbedňovací tekutinou. Beton musí být hutněn příložným vibrátorem (Pozor: ponorný vibrátor by mohl porušit bednění). Po betonáži následuje technologická pauza na zatvrdnutí betonu (cca 6 dní). Po dobu této pauzy musí být beton dle povětrnostních podmínek vlhčen.
Po technologické pauze následuje demontáž bednění. Začíná se demontáží vzpěr a rozpěr. Následuje demontáž nosných sloupků a fošen. Demontované bednění bude zevrubně očištěno a uloženo na skladovací plochu a následně odvezeno.

8. Jakost a kontrola kvality
Na provádění bednění bude osobně dohlížet vedoucí čety. Ten bude také kontrolovat správnost vnitřních rozměrů bednění – úchylky tvaru, rozměrů a polohy hotového bednění nesmí překročit mezní úchylky předepsané normou ČSN 73 0010. Rovnost a těsnost bednění musí být taková, aby jemné součásti betonové směsi jím nepronikly. Dále musí kontrolovat tuhost bednění, podpěry. Bednění musí být před betonáží očištěné a navlhčené.

Žádné komentáře:

Okomentovat