Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Zemní práce

7. Pracovní postupy
Díky tomu, že se jedná o stavbu na tzv. „zelené louce“ je nutné jako první v prostoru stavby provést úpravu povrchu staveniště ( porost a keře ) a sejmout ornici v tl. 0,3 m Dále bude provedeno vytyčení staveniště vztaženo k půdorysu objektu a jeho ohrazení provizorním plotem. Tento prostor se pak propojí s ulicí Souběžná.
Prostor provizorní komunikace bude srovnán, podsypán štěrkopískem do výšky 0,1 m dovezeným automobilem LIAZ ( 1x ). Na závěr bude štěrkopísek zhutněn a budou položeny jeřábem silniční panely.
Ornice ( 315 m3 + 35% nakypření) bude odvezena automobily LIAZ a TATRA ( cca každý 27x ) na meziskládku ve vzdálenosti 3 km, kde bude uložena pro závěrečné terénní práce. Rozpojení, sejmutí a naložení ornice bude provedeno nakladačem UNC se zubatou lžící. Na této upravené zemní pláni bude provedeno vytýčení stavebního objektu (stavby).
Před započetím vytyčovacích prací je potřeba překontrolovat správnost výchozích půdorysných a výškových kót z projektové dokumentace. Zajištění vytyčení stavby se provede pomocí 4 rohových a ( na delší straně ) 2 podélných laviček osazených 0,6 m nad terénem a vzdálených 2 m od budoucího okraje. Obrysy výkopů budou vyznačeny vápnem.
Základové rýhy budou vykopány pomocí UNC s podkopem a to do hloubky o 10 cm výš, než určují výkresy a zbývajících 10 cm bude na závěr zhutněno vibrační pěchem na úroveň dle výkresů. Odtěžená zemina (83 m3 + 35% nakypření ) bude průběžně odvážena automobilem LIAZ a TATRA ( každý cca 10 x ) na skládku ve vzdálenosti 3 km. Zbytek bude uskladněn na stavbě a bude nakládán druhý den nakladačem UNC a odvážena.
Ke kopání rýh bude kromě strojníka UNC přidělen 1 stavební dělník, který bude kontrolovat rozměry rýhy a vykopanou rýhu začišťovat a hutnit.


8. Jakost a kontrola kvality
Na provádění zemních prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. Ten bude také kontrolovat kubatury vytěžené zeminy na jednotlivých místech. Nutno dodržet přesně objem výkopů. O prověrce základové spáry, druhu výkopku, jeho zatřídění, dosaženém zhutnění musí být proveden zápis do stavebního deníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat