Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Zemní práce

1. Obecné podmínky
Hlavním dodavatelem výkopových prací bude stavební firma nebo fyzická osoba s příslušným strojním parkem. Vytyčení a zaměření stavby provede stavbyvedoucí s příslušnou kvalifikací nebo vybraná geodetická firma.
Technologický postup je opřen o:
- ČSN 73 30 50 – Zemní práce
- ČSN 73 10 01 – Základová půda
- ČSN 72 10 06 – Kontrola zhutnění zemin
- ČSN 72 10 01 – Pojmenování a popis hornin

2. Pracovní podmínky
Rozvod elektrické energie bude řešen pomocí rozvodné skříně na 230, 400 V, která bude napojena na sousední stávající objekt č.p. 12 v ulici Souběžná. Rozvod vody bude provizorně taktéž z objektu č.p. 12 v ulici Souběžná přes vlastní vodoměr. Stavba bude v nočních hodinách z důvodů bezpečnosti osvětlena dvěmi halogenovými světly.
Skládka zeminy a ornice bude zajištěna v objektu Rokle na ul. Michalova, ÚMČ Brno – Líšeň ve vzdálenosti 3 km od stavby. Ornice bude uložena nezhutněná na hromadách o max. výšce 2 m.
Přístupová cesta na staveniště bude napojena na stávající cestu ulice Souběžná. Pro zbudování přístupové cesty bude v příslušném místě odstraněna ornice, proveden podsyp štěrkopískem a následně jeřábem položeny silniční panely.
Výkop rýh bude prováděn s přesností +30 mm a – 50 mm.
Geologickým průzkumem byla zjištěna soudržná hornina třídy 2 po celém objektu stavby.

3. Převzetí staveniště
Staveniště převezme hlavní stavbyvedoucí dodavatelské firmy od zástupce investora. Součástí převzetí bude zápis investora do stavebního deníku o předání se všemi náležitostmi, vytýčení stávajících sítí, vymezení hranic staveniště, možnosti skladování, napojení na inženýrské sítě (viz. bod 2) a převzetí jednoho výškového a dvou směrových bodů.

4. Obecné pracovní podmínky
Předpokladem pro zahájení výkopových prací je vytyčení sítí a vlastního objektu. Všichni pracovníci budou proškoleni z BOZ.

5. Personální obsazení
Na provádění zemních prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. Ten bude také kontrolovat kubatury vytěžené zeminy na jednotlivých místech. Nutno dodržet přesně objem výkopů, násypů a hutnění násypů po jednotlivých vrstvách.
Pracovní stroje budou obsluhovat pouze pracovníci k tomu určení a řádně proškolení. Před vlastním zahájením prací obsluha překontroluje technický stav stroje. Veškeré výkopové práce budou probíhat v prostoru staveniště, takže není nutno provádět žádná zvláštní bezpečnostní opatření.


6. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci: krumpáče, lopaty, rýče, bourací kladivo s dlátem, kolečka.
Přístroje: geodetická souprava s nivelačním přístrojem a teodolitem.
Pracovní stroje:
- nakladač kolový UNC 750 s rovnou i zubatou lžící (V=0,250 m3) a podkopem (V=0,1 m3)
- sklápěcí automobil LIAZ MTS 24, V = 5 m3, korba 4.0x2.2 m, m=8,8 t
- sklápěcí automobil TATRA, V = 9 m3, m=14,4 t
- autojeřáb AD028, 8t, 235kNm, na podvozku TATRA 815
- vibrační pěch („Žaba“)

Žádné komentáře:

Okomentovat