Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. OBVODOVÝ PLÁŠŤ - II - Technologický postup prací...

Technologický postup prací

Po smontování fasády na staveništi se celý prvek přemístí jeřábem a nahrubo se upevní např. smršťovací fólií. Následovně se fasáda přesně usadí a srovná.
Po usazení fasády se začne kotvením. Kotvení se realizuje pomocí speciálních hliníkových kotev, které jsou k podestám přichyceny plastovými hmoždinkami s vruty o průměru 12 mm a délky 80 mm. Kotvy se osazují asi po 300 mm. Po celkovém ukotvení se nosné profily osadí speciálními pryžovými profily, které oddělí sklo od nosného sloupu. (Fasáda se tzv. „zagumuje“)
Po ukončení montáže fasády se provádí zasklívání. Sklo se přenáší za pomocí pryžových příchytek a usazuje se na místo. Sklo je podloženo distančními plastovými podložkami. Stejným způsobem jako sklo se osadí i ostatní prvky (okna, dveře, atd.)
Sklo je z venkovní strany přichyceno kousky příchytných lišt o délce asi 200 mm. Po hrubém zasklení se z venkovní strany upevní sedmimetrové příchytné lišty. Tyto lišty se přichycují pomocí speciálních kadmiových šroubů, které se utahují elektrickým utahovákem.
Svislé lišty by měly být pokud možno průběžné. Vodorovné se zařezávají, aby byly asi 7 mm od svislých.
Po ukončení příchytných lišt se tyto lišty opatří naklapávacími lištami, které se řežou přímo na stavě a osazují se na doraz.
Na závěr se celá fasáda přetmelí, provedou se finální úpravy a očistí.

Kontrola jakosti a kvality

Po ukončení díla musí být proveden zápis do stavebního deníku, ve kterém musí být uveden datum převzetí díla, zhodnocení jeho kvality, popřípadě seznam zjištěných závad a nedodělků, dohodnutého termínu jejich odstranění.
Fasáda bude kontrolována vizuálně. Především se klade důraz na její svislost, celistvost a funkčnost oken vložených do fasády.

BOZP

Při montáži obvodového pláště se musí dbát na opatrnost a dodržovat obecné bezpečnostní předpisy pro stavební činnost. (vyhláška BOZP č. 324/1990 Sb.)
Důraz je kladen na tyto předpisy:
- práce ve výškách nesmí být úkolována
- ochrana pracovníků proti pádu musí být provedena kolektivním a osobním zajištěním, nezávisle od výšky
- ochranné a záchytné konstrukce musí být dostatečně pevné
- prostředky osobního zajištění musí být pravidelně kontrolovány
- délka pádu při použití bezpečnostního pásu může být nejvíce 0,6 m
- materiál, nářadí a pomůcky musí být uloženy tak, aby nedošlo k jejich pádu
- prostoty, nad kterými se pracuje, musí být vždy bezpečně zajištěny, aby nedošlo k ohrožení pracovníků
- práce ve výškách v prostorech nechráněných proti povětrnostním vlivům musí být přerušeny při jejich nepřízni

Žádné komentáře:

Okomentovat