Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základové konstrukce

1. Obecné podmínky
Dodavatelem bednících a betonářských prací bude tatáž firma či fyzická osoba, která prováděla zemní práce nebo firma či fyzická osoba, která splňuje podmínky pro tyto práce.
Technologický postup je opřen o:
- ČSN 73 24 02 – Provádění a kontrola betonových konstrukcí
- ČSN 73 02 10-2 – Přesnost monolitických betonových konstrukcí
- ČSN ISO 4109 – Čerstvý beton
- ČSN ISO 2736-2 – Zkoušení betonu
- ČSN P ENV 1992-1-1 (731201) – Navrhování betonových konstrukcí – obecná pravidla.

2. Pracovní podmínky
Zahájení prací předpokládá provedení veškerých zemních prací dle technologického předpisu. Před prováděním vlastních prací obsažených v řádkovém diagramu je nutno zajistit materiálově stavbu. (viz. Bod 6)

3. Převzetí staveniště
Bude-li bednící a betonářské práce provádět tentýž subjekt, který prováděl zemní práce, má staveniště převzaté z dřívější doby. Bude-li hlavní dodavatel řešit bednící a betonářské práce subdodávkou, bude se subjektem subdodavatele a hlavním dodavatelem dohodnut přístup na staveniště a umožnění provedení prací.
Budou překontrolovány výškové i směrové vytyčovací body.

4. Obecné pracovní podmínky
Bednící a odbedňovací práce mohou provádět pouze kvalifikovaní pracovníci (zpravidla Tesaři).
Betonáž se musí provádět při teplotě nad 5°C a to po celou dobu tvrdnutí. Dle počasí je nutno betonové pasy chránit proti nadměrnému vysychání.
Dodavatel betonu odpovídá za kvalitu dodané směsi.
Všichni lidé, kteří mají přístup na stavbu musí být proškoleni z BOZP.

5. Personální obsazení
Bednící práce bude provádět tříčlenná četa dělníků proškolených na provádění těchto prací. Ba vlastní betonáž bude potřeba jeden proškolený dělník, který bude rozprostírat a hutnit dovezený beton. Na provádění bednících a betonářských prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr.

6. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci: tesařské nářadí, lopata, zednická lžíce, šufan, lať, vodováha, rukavice, ochranné brýle
Pracovní stroje: Autodomíchávač na podvozku Tatra 815, V=5m3
Materiál: dřevěné bednící desky, rozpěrné desky, hřebíky, vázací drát, napínací drát

7. Pracovní postupy
Bude provedeno bednění na část základů přečnívajících nad terén. Toto bednění bude provádět tříčlenná četa dělníků, proškolených pro bednící práce. Horní okraj bednění bude shodný s horním okrajem základových pasů. Bednění bude staženo po 1 m napínacím drátem a na krajích rozepřeno rozpěrnými deskami.
Pro provedení a překontrolování bednění bude provedena vlastní betonáž základových pasů. Beton tř. B20 „vlhký“ bude na stavbu dovážen domíchávači z betonárky ( cca 17 x ). Řádkový harmonogram je nutno přizpůsobit možností domíchavačů. Beton bude hutněn pouze vpichováním. Svrchní vrstva bude uhlazena do roviny s bedněním. Po vybetonování pasů je třeba dodržet technologickou pauzu 5 dní (dle počasí) na zatuhnutí betonu a beton je třeba v průběhu technologické pauzy vlhčit.
Po skončení technologické pauzy je možno pasy odbednit a bednění ponechat uskladněné na stavbě pro bednění železobetonových věnců.

8. Jakost a kontrola kvality
Na provádění bednících a betonářských prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. Bude osobně kontrolovat technologický postup a přesné dodržení rozměrů.
Při ukončení etapy bednění a etapy betonáže bude přizván TDI ke kontrole a bude proveden zápis do stavebního deníku o dodržení technologického předpisu, jakosti a kvality dodávky.

Žádné komentáře:

Okomentovat