Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zděné a stropní konstrukce

1. Obecné podmínky
Dodavatelem zděných a stropních konstrukcí bude firma či fyzická osoba, která splňuje podmínky pro tyto práce.
Technologický postup je opřen o:
- ČSN 73 23 10 – Provádění zděných konstrukcí
- ČSN 73 02 05 – Geometrická přesnost ve výstavbě
- ČSN 72 24 30, -01, -03 – Malty pro stavební účely

2. Pracovní podmínky
Zahájení prací předpokládá provedení veškerých základových prací dle technologického předpisu.
Před prováděním vlastních prací obsažených v řádkovém diagramu je nutno zajistit materiálově stavbu (viz. Bod 6). Vlastní materiál bude ukládán v prostoru staveniště tak, aby byla umožněna jednoduchá manipulace s materiálem, zamezeno krádeži a znehodnocení materiálu.
Ke zdění bude použito tvárnic POROTHERM P+D příslušných rozměrů a suché maltové směsi.

3. Převzetí staveniště
Bude-li zděné a stropní konstrukce provádět tentýž subjekt, který prováděl některé předchozí práce, má staveniště převzaté z dřívější doby. Bude-li hlavní dodavatel řešit zděné a stropní konstrukce subdodávkou, bude se subjektem subdodavatele a hlavním dodavatelem dohodnut přístup na staveniště a umožnění provedení prací.

4. Obecné pracovní podmínky
Veškeré „mokré procesy“ se musí provádět při teplotě nad 5°C. Všichni lidé, kteří mají přístup na stavbu musí být proškoleni z BOZP.

5. Personální obsazení
Na provádění zděných a stropních konstrukcí bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. Bude kontrolovat kvalitu dodaného materiálu, kontrolovat prostavěné kubatury a dodržení technologického postupu. Každý den bude provádět zápis o stavu prací do stavebního denníku.
K zedníkům je třeba doplnit vhodný počet dělníků. Např. při zdění prvního patra postačují na 4 zedníky 2 dělníci. Ve vyšších patrech je nutno počet dělníků zvýšit.

6. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci: propanbutanový hořák, špachtle, lopata, zednické lžíce, šufany, kladívka, latě, vodováha, metr, rukavice, ochranné brýle, hadicová vodováha, kýble, kolečka, truhlíky na maltu
Pracovní stroje: Autojeřáb AD028 na podvozku TATRA 815, 8t, 235kNm,
Míchačka, 380V, 250l
Materiál: viz výkaz výměr
Vybavení: lehké „kozové“ lešení, stavební výtah



7. Pracovní postupy
Nejprve bude provedena betonová vrstva hrubé podlahy. Dále bude na suchý základový pas provedena hydroizolace proti zemní vlhkosti.
Dále bude provedeno osazení lomových a rohových bodů. Toto osazení bude provedeno mistrem nebo jím pověřeným pracovníkem. Stavbyvedoucí provede kontrolu těchto bodů. Dále se bude postupně zdít po vrstvách. 1. výška zdiva bude vyzděna do poloviny podlaží. Potom bude postaveno pomocné lešení a vyzděna 2. výška zdiva do výšky kladení stropní konstrukce.
V místech otvorů budou osazeny překlady.
V místě schodišťového prostoru a mezipodesty bude osazena výztuž pro dodatečné zmonolitnění železobetonové desky se zdivem.
Ve výšce stropu budou dle výkresu osazeny autojeřábem I profily, které budou vyrovnány do vodorovné polohy a obezděny, aby se zabránilo jejich posunu. Po zatvrdnutí obezdívky bude proveden strop z tvarovek HURDISK s šikmými čely uložených na patky.
V tuto chvíli bude instalován stavební výtah pro přesun hmot do patra.
Po osazení tvarovek bude strop zmonolitněn cementovým potěrem a následně vrstvou betonu (hrubá podlaha), který bude míchán na místě. Po zatuhnutí tohoto betonu se stává strop pochuzí.
Následuje bednění železobetonového věnce, které bude na venkovní straně proveden přímo tepelnou izolací HERAKLIT 5 cm a osazení a svaření výztuží.
Dále bude provedena vlastní betonáž věnce z betonu třídy B20, míchaného taktéž na stavbě a dopravovaného v kolečkách výtahem.
Po technologické pauze na zatvrdnutí bude odstraněno bednění a bude se pokračovat obdobným způsobem ve zdění dalších pater.
Na závěr bude provedeno postupně bednění, osazení a svaření výztuže, vybetonování a odbednění železobetonové schodišťové desky. Souběžně s tím je možno vyzdívat vnitřní příčky.

8. Jakost a kontrola kvality
Na provádění bednících a betonářských prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. Bude osobně kontrolovat technologický postup a přesné dodržení rozměrů.
Tloušťka ložných spár bude 0,6 – 1,5 cm. Styčná spára je na sraz bez výplně maltou. Musí být dodrženo vázání tvárni v jednotlivých vrstvách.
Osazování zárubní a okenních rámů se řídí ČSN 74 61, 62, 63, 64, 65.
V průběhu a při ukončení prací bude přizván TDI, který prověří technologický postup, kvalitu a jakost prováděných prací. O této kontrole bude proveden zápis do stavebního deníku. Všechny materiály dodané na stavbu musí být podloženy ke kolaudačnímu řízení certifikáty o shodě od dodavatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat