Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Šikana a paragrafy

Šikana a paragrafy
Pojem šikana je v právní praxi používán jako synonymum pro „úmyslné jednání, které je namířeno proti jinému subjektu a které útočí na jeho důstojnost". Není důležité, zda k němu dochází slovními útoky, fyzickou formou nebo hrozbou násilí. Rozhodující je, kdy se tak děje úmyslně. Dále musí být splněny tyto podmínky:
-pachatel se dopustil jednání, které splňuje znaky konkrétního trestného činu
-musí být prokázán úmysl pachatele dopustit se takového jednání a míra společenské nebezpečnosti
-jeho jednání dosahuje intenzity uvedené v zákoně.
U trestných činů, jejichž podstatou byla šikana, lze proto předpokládat, že právě s ohledem na rozšiřující se případy podobných jednání bude skutek jako trestný čin považován. Šikana bývá nejčastěji postihována podle ustanovení trestního zákona a to jako:
-trestný čin omezování osobní svobody (podle § 231)
-trestný čin vydírání (podle § 235)
-trestný čin útisku (podle § 237)
-trestný čin loupeže (podle § 234)
-trestný čin ublížení na zdraví (podle § 221)
-trestný čin poškozování cizí věci (podle § 257)
-trestný čin znásilnění (podle § 241), či pohlavního zneužívání (podle § 242).
K tomu, aby byl pachatel postižen, musí být starší 15 let (15-18 let mladiství). Děti mladší 15 let trestně odpovědné nejsou, jsou však předány do péče orgánu sociálně - právní ochrany, případně mohou být postiženi jejich rodiče. Nezletilému pachateli je možné nařídit ústavní výchovu, může nad ním být stanovený dohled. Pokud k šikanování došlo v průběhu vyučování, nese plnou odpovědnost škola. Prokáže-li se zanedbání ředitele školy nebo některého pedagoga, může být právně nebo pracovněprávně potrestán. Na školském zařízení lze v oprávněných případech požadovat i náhradu škody vzniklé v důsledku šikany. A to jak náhradu na věcech, tak na zdraví, včetně způsobené psychické újmy. Pokud dítě v důsledku šikany nemohlo např. docházet do školy (vyšší stupeň šikany), nese školské zařízení odpovědnost i škody vzniklé rodičům dítěte v důsledku např. uvolnění ze zaměstnání, zajištění hlídání dítěte, zajištění doprovodu do a ze školy apod.
Zdroje
Kolář, M. Bolest šikanování. Portál: Praha 2001
http://www.poradenskecentrum.cz/sikana.html

Žádné komentáře:

Okomentovat