Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základy pro zdravý život se vytvářejí již od narození

Základy pro zdravý život se vytvářejí již od narození. Rodičovská péče a láska, harmonické rodinné prostředí, vzájemná úcta a tolerance, nekonfliktní a kamarádské vztahy, vhodné prostředí pro využití volného času, pravidelná pohybová činnost s dostatečným pobytem v přírodě, správná výživa - to jsou ideální podmínky pro zdravý vývoj dítěte.
Každý člověk by se měl naučit uspořádat svůj denní a týdenní režim. Dítě, které není vedeno k přiměřenému dělení času mezi povinnosti, zábavu a nezbytnou pohybovou aktivitu, je obvykle poznamenáno na celý život a správné návyky pro racionální využití volného času získává jen velmi obtížně.
Významnou roli v přípravě dítěte na život hraje škola. Učitelé a ředitelé škol by si proto měli uvědomit, že úkolem školy je nejen vychovávat a vzdělávat žáky podle potřeb a požadavků společnosti, ale že je nezbytné vycházet vstříc i životním potřebám dětí.
K základním potřebám dítěte a zároveň i ke stěžejním součástem péče o zdraví patří pohybová činnost.

Projekt Zdravá škola
Vznik programu
Snahy o to, aby škola byla zdravá, u nás nejsou nové. "Zdravá škola" je projekt Světové zdravotnické organizace pro Evropu, Evropské unie a Rady Evropy, které dotovaly práci v Národním centru podpory zdraví, jež se stalo koordinátorem pro ČR v roce 1991. Školy, které měly o program zájem vypracovaly podle metodiky "Program podpory zdraví ve škole" vlastní projekt přizpůsobený podmínkám jejich školy. Zatím je u nás asi 92 Zdravých základních škol.

Žádné komentáře:

Okomentovat