Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Styly výchovy v rodině

Styly výchovy v rodině:
Málokdy je v rodině čistý styl, vždy pouze převládají tendence jednoho z nich.
1) Autoritativní výchova- pevné vedení, hlavně příkazy a zákazy
Základním mechanismem je odměna a trest
Důsledky tohoto typu výchovy: jedinec nebude dost iniciativní (je zvyklý na vedení a příkazy), jedinec bude toužit po tom, někoho také řídit (agresivita)
2) Demokratická výchova- základem této výchovy jsou předem dohodnutá pravidla a kompromisy, jde o přijetí zodpovědnosti u všech členů rodiny
3) Liberální výchova- jde o volnou výchovu, dá se rozdělit na a) volnou výchovu jako důsledek nezájmu nebo nedostatku času, která vede k zanedbání dítěte
b) volnou výchovu z přesvědčení správnosti, vede k tomu, že děti jsou zvyklé dělat si, co chtějí
- takové děti jsou netolerantní, egocentrické

Problematické typy výchovy:
1) Nejednotná výchova: rodiče se nedomluví, tzn. jedna strana něco zakáže a druhá to povolí, výsledkem je to, že dítě hledá snadnější cestu.
2) Perfekcionistická výchova: Rodiče mají přesné požadavky na dítě, takové dítě je úzkostlivé a rodičů se bojí, protože na něho kladou vysoké nároky, které dítě není schopno plnit.
3) Nedostatečná výchova: Jde o zanedbávání dítěte, v extrémních případech může vést až k týrání, násilí a zneužívání dětí. Pokud jako učitelé zpozorujeme příznaky nedostatečné výchovy, máme ohlašovací povinnost.


Sexuální výchova:
Sexuální výchova se dá chápat ve dvou smyslech:jako přijetí vlastní sexuální role se všemi atributy (tzv. gender problémy) a jako prevenci (ochrana dětí před- nežádoucím otěhotněním, neadekvátními informacemi, sexuálně přenosnými nemocemi, týráním a zneužíváním)

Cíle sexuální výchovy:
a) poznávací a informativní
b) postojová a emocionální
c) žádoucí návyky, dovednosti a chování

Výchova k rodičovství:
Zahrnuje výchovu k partnerství obecně, tzn. láska, zodpovědnost

Žádné komentáře:

Okomentovat