Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Proustův román tak daleko spíše připomíná ...

Proustův román tak daleko spíše připomíná esejistickou rozpravu o daných kategoriích, postavy, prostředí, děj, tedy všechny znaky románového světa, jsou zde omezeny na minimum, neboť jediný svorník celého textu představuje lyrický subjekt-či vypravěč v ich-formě, jenž uváděné kategorie tematizuje. A sice prostřednictvím svých vzpomínek, představ, asociací, vnitřních monologů či dialogů, tedy jakéhosi proudu vědomí, ve kterém se do popředí dostává intuice, pocity, stavy. Závěrečný díl celého románového projektu pak nese titul Čas nalezený, který jako by symbolizoval tvárné úsilí našeho subjektu a jeho schopnost vytvořit vlastní svébytný svět, jenž jako jediný má potenci plynoucímu času vzdorovat a ustalovat znovu a znovu naše myšlení a vztahovat je k významu a smyslu prostřednictvím promluvy...
James Joyce (1882-1941): irský autor, píšící a tvořící v angličtině, který záhy po studiích opustil svoji ostrovní vlast a střídavě žil a pobýval v Itálii, Švýcarsku a Francii. Má pověst či příchuť skandálního autora.
román: Odysseus (1922): jedno z nejskandálnějších děl světové literatury 20.století; původně vycházel časopis-secky, než byl označen za pornografii a jeho vydávání zastaveno. Do roku 1933 nesměl vyjít v žádné z anglicky mluvících zemí. Nejdříve vyšel ve Francii v roce 1922. Jedná se o mohutný románový celek, který tematizuje všechny tři výše uváděné kategorie moderní literatury. I když do centra pozornosti se opět dostává zejména pro-blematika subjektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat